Sveti Nikola Biskup
Župni susreti Život župe
DUHOVNI CENTAR VETERNICA
BLAGOSLOV ADVENTSKIH VJENČIĆA ,  1.12.2018.

Započelo je vrijeme Došašća ili Adventa, vrijeme nade, mira i opraštanja te uvod u sam blagdan Božića, kada se okuplja obitelj i slavi spasenje.  Vrijeme Došašća nije toliko obilježeno pokorom, koliko više radosnim i povjerljivim očekivanjem. Više se moli i  ide se na mise „zornice“, a izrađuje se i na stol stavlja adventski vijenac s četiri svijeće.
Svake nedjelje u Došašću pali se po jedna svijeća. One se pale postepeno, po jedna više svaki od četiri adventska tjedna. I tako se čeka Božić! Adventski vijenac nije samo lijepi "cvjetni aranžman" u ogoljeno zimsko doba, nego on na specifičan način, diskretno, okuplja ukućane, angažira ih i upravlja u određenom pravcu. Podsjeća ih da nešto dolazi, potiče da to čekaju!  <http://www.zupasvnikolakc.hr/cetiri%20adv.%20svijece.pps>Adventski vijenac čine dva temeljna simbola - krug i svijeće, odnosno svjetlo. Krug ili prsten bez početka i kraja shvaća se kao simbol vječnosti i vjernosti. Vijenac je u antičko vrijeme predstavljao znak pobjede i u kršćanstvu je postao znak po Kristu dobivenoga spasenja.
Tako smo i mi u našoj župi, u subotu 01.12.2018. uoči prve nedjelje Došašća, u župnom dvorištu nakon večernje mise, počeli sa pripravom dolaska Došašća.
Župnik i đakon blagoslovili su adventski vijenac postavljen u župnom dvorištu kao i sve vjenčiće koje su donjeli vjernici na blagoslov. Upaljena je prva svijeća koja označava dolazeće svjetlo - Isusa. Postupno paljenje svijeća, znak je približavanja Božića kojeg svi željno iščekujemo.
Došašće je osobito vrijeme koje nam je Crkva odredila da bi svoju pažnju mogli usmjeriti na darove koje nam donosi Božansko dijete, da bi pobudili žarku želju i čežnju za njima, te da bi sve svoje snage slili u molitve i nastojanja da te darove u punini i primimo.


Dobro došli  na WEB stranicu Župe svetog Nikole biskupa Koprivnica !
Župa svetog Nikole biskupa Koprivnica
mastermario66
 

WYSIWYG Web Builder