Sveti Nikola Biskup
Župni susreti Život župe
DUHOVNI CENTAR VETERNICA
 
BLAGDAN SVETOG NIKOLE BISKUPA , 06.12.2014.

Radosno vrijeme Došašća u našoj župi je uvijek dodatno ispunjeno proslavom blagdana našeg nebeskog zaštitnika Sv. Nikole biskupa, po kojem nosi naziv naša crkva. Ove godine je bilo i upotpunjeno proslavom završetka obnove crkve i blagoslovom novog euharistijskog stola sa ambonom.
Samom danu proslave prethodila ja trodnevna duhovna obnova u koju nas je u srijedu, 3. prosinca uveo, uvijek nam dragi gost, vlč. Damjan Koren, predstojnik Katehetskog ureda Varaždinske biskupije i voditelj duhovnog centra Veternica. Na sebi svojstven način, jednostavnim rječnikom razumljivim svakom vjerniku, vlč. Damjan je u duhovno jakoj propovijedi progovorio o svetosti, o tome kako obični jednostavni ljudi, „ljudi iz naroda“ mogu postati sveti, potkrijepivši to primjerom sv. Nikole biskupa kao i Sv. Franjom  Ksaverskim jednim od najistaknutijih isusovačkih misionara  koji je  među utemeljiteljima isusovačkoga reda i najveći misionar katoličke Crkve poslije Sv. Pavla.
U misno slavlje drugoga dana duhovne priprave uveo nas je bivši kapelan u našoj župi, a sada odgojitelj u međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu, vlč. Josip Đurin koji nam je sa sobom doveo  i tri sjemeništarca. Oni su u različitim razredima gimnazije koju pohađaju u sjemeništu i svaki od njih nam je govorio o svojem duhovnom pozivu i razlozima zašto su se odlučili školovati u sjemeništu. Na kraju vrlo lijepe sv. Mise vlč. Josip je zamolio nas vjernike da svojim molitvama pratimo te kao i sve mladiće koji se odluče za Božji poziv da ustraju u svojim nakanama. Tko zna možda i neki od njih danas sutra postanu sveti.
Kako se približavao dan proslave zaštitnika naše župe tako je i djelovanje Duha Svetoga ispunjavalo crkvu sve većim brojem vjernika koji su trećeg dana tj. u petak imali veliko zadovoljstvo čuti i vidjeti koncert na klasičnoj gitari stalnog đakona Zagrebačke nadbiskupije Ratka Podvorca.. Koncertu je prethodilo klanjanje koje je predvodio stalni đakon Varaždinske biskupije Miljenko Flajs, a potom   sv. Misa u koju nas je uveo dragi nam vlč. Nikola Bukovčan župnik župe Sv. Ivana Krstitelja iz Koprivničkog Ivanca. Puno lijepih riječi  o svetosti - glavnoj misli vodilji tijekom duhovne obnove, upućeno nam je s oltara kako od strane vlč. Nikole tako i stalnog đakona Ratka Podvorca koji je održao propovijed. Nakon Sv. Mise stalni đakon Ratko Podvorac je održao koncert na klasičnoj gitari izvevši skladbe Bacha, Piazzolle, Scarlattia i Guliania. Bio je to prelijepi uvod u glavno misno slavlje u subotu 6. prosinca kada smo na Misi u 11 sati imali čast ugostiti biskupa naše Varaždinske biskupije mons. Josipa Mrzljaka.
Biskup mons. Josip Mrzljak je u svojoj vrlo jednostavnoj propovijedi progovorio o važnosti stola, euharistijskog kojeg je blagoslivljao kao i obiteljskog u našim domovima. Na euharistijskom stolu se zajedno kao vjernici hranimo tijelom Isusa Krista i to zajedništvo nosimo u svoje obitelji za naše obiteljske stolove. Lijepo je bilo vidjeti do posljednjeg mjesta ispunjenu crkvu vjernicima kao i mnogobrojnu dječicu koja su s velikom pažnjom slušala biskupove riječi radosno iščekujući Sv. Nikolu koji je poslije Sv. Mise tradicionalno  dijelio darove.


Dobro došli  na WEB stranicu Župe svetog Nikole biskupa Koprivnica !
Župa svetog Nikole biskupa Koprivnica
mastermario66
mastermario66
WYSIWYG Web Builder