Sveti Nikola Biskup
Župni susreti Život župe
DUHOVNI CENTAR VETERNICA
 
VETERNICA, 10.10.2014.


U petak 10.  listopada poslije podne Biblijska skupina naše župe,  mala Kristova zajednica, uputila se put „Veternice“ - duhovnog centra Varaždinske biskupije. Četvrtu godinu za redom,  pomalo umorni od svakodnevnih briga i teškoća pošli smo u taj prekrasni zagorski kraj , zastati na tren, zapitati se kako to živimo Božju riječ i zamoliti Ga da nam da snage i Duha svojega  da ojačani Duhom nastavimo svakodnevni život. Tema ovogodišnje duhovne obnove bila je „Važnost pučkih pobožnosti u svakodnevnom životu nas vjernika“. Dragi domaćin Veternice je vlč. Damjan Koren koji nas je svetom Misom, a potom i Križnim putem (navečer sa svijećama) uveo u duhovno razmatranje teme ovog susreta.
Katekizam katoličke crkve nas uči da su izvori kršćanske molitve Božja riječ, koja nam pruža „najizvrsniju spoznaju“ Krista (Fil 3,8), crkveno bogoslužje, koje naviješta, uprisutnjuje i priopćuje otajstvo spasenja, bogoslovne krjeposti, svakodnevne prilike , jer u njima možemo susresti Boga.
Razmatrajući Božju riječ pokušali smo si posvijestiti kolike milosti nam Gospodin daje preko tzv. pučkih pobožnosti koje su stoljećima prisutne u našem narodu i prenose se iz generacije na generaciju. Molitva Krunice, Anđeo Gospodnji , pobožnost Srcu Isusovu - kroz devet prvih petaka, pobožnost Srcu Marijinu - kroz pet prvih subota, kao da se u ovoj užurbanosti života pomalo zapostavljaju pa čak i  zaboravljaju. Potrebno je čvršće prigrliti molitve i svojom disciplinom u svakodnevnom moljenju primati milosti, imajući u mislima prekrasne riječi sv. Ivana Marija Vianneya „Ljubim te Gospodine, i jedina milost koju te molim jest da te ljubim vječno. Moj Bože, ako mi jezik ne može svakoga trena ponavljati da te ljubim, hoću da ti to moje srce ponovi svaki put kada udahne.“
Boraveći u ovoj prekrasnoj oazi mira i tišine, sabrani u molitvi Časoslova i navještanju Božje riječi kroz Sv. Misu te  cjelonoćno  klanjanje pred Presvetim, svakim trenom smo bivali puniji Duha Svetoga,  a nedjeljno drugo čitanje  (Fil 4, 12-14.19-20)..“ Sve mogu u Onome koji me jača!,“  nam je još čvršće u srca utisnulo spoznanje da svojom sabranošću u molitvi Svevišnjemu ne postoji ništa što ne možemo riješiti i podnijeti, ako kršćanski  živimo zajedno s Njim.

Kao što je sv. Petar rekao Isusu na brdu Preobraženja, "Gospodine, dobro nam je ovdje biti. Ako hoćeš, načinit ću ovdje tri sjenice, tebi jednu, Mojsiju jednu i Iliji jednu. (Mt 17,4)" tako smo i mi poneseni u Duhu, razmišljali pri kraju našeg  boravka ova tri dana u Veternici. Ali kao što je Bog progovorio apostolima iz oblaka: "Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina! Slušajte ga! (Mt 17,5)", svjesni da smo  svakodnevno pozvani živjeti vjeru i slijediti Spasitelja našega Isusa Krista ispunjeni Duhom svetim vraćamo se u svakodnevni život s pozdravom:  zbogom Veternico i vlč. Damjane do godine.

Dobro došli  na WEB stranicu Župe svetog Nikole biskupa Koprivnica !
Župa svetog Nikole biskupa Koprivnica
mastermario66
mastermario66
WYSIWYG Web Builder