Sveti Nikola Biskup
Župni susreti Život župe
SVETA MISA POVODOM PROSLAVE BLAGDANA GOSPE LURDSKE
Svetu misu prigodom proslave blagdana Gospe Lurdske, 11. veljače, u našoj župnoj crkvi u 18h, predvodio je mons. Leonard Markač, dekan i župnik župe Uznesenja BDM u Močilama. Uz  župnike iz susjednih župa i sudjelovanje mnoštva vjernika procesija sa zapaljenim svijećama obišla je oko crkve, pjevajući marijanske pjesme.
Mons. L. Markač se je u propovjedi prisjetio Gospinog ukazanja u Lurdu maloj vidjelici Bernardici i rekao iako je to privatna objava, možemo vidjeti kako Gospodin, preko Majke Božje izabire malene i ponizne, ali ustrajne i spremne na žrtvu i molitvu. To nam treba biti  primjer kakvi i mi moramo biti u današnje vrijeme.
Nastavio je kako je vidjelici Bernardici Gospođa (tek kada se predstavila prozvan je Gospom) progovorila tek za trećeg viđenja i  rekla joj da prenese svećeniku da joj na tom mjestu ukazanja izgrade kapelicu. On to nije odmah mogao prihvatiti, nego tek kad se nakon više upita Gospođa predstavila kao : "Ja sam Bezgrješno Začeće" što je kasnije proglašeno i kao dogma Katoličke crkve, svećenik je povjerovao.  Gospa je Bernardici zapovjedila i da se napije vode iz male lokvice koja se pretvara u potok . Na tom mjestu mnogi bolesnici su našli ozdravljenje, pa je ovaj blagdan i proglašen svjetskim danom bolesnika. Na kraju je završio kako je Lurd  prodor neba na zemlju, poziv na molitvu, pokoru i obraćenje. Gospa se za izvršenje svoje poruke poslužila siromašnom i neukom mlinarevom kćerkom. Da smo mi birali, vjerojatno bi izabrali nekoga drugoga. Ali Gospodnji su putovi i misli drugačiji od naših.  Lurdska ukazanja svakako potiču cijelu Crkvu na čistoću, skromnost, spremnost na žrtvu te na molitvu i ljubav prema bolesnicima i siromasima. Misno slavlje s obredom bolesničkog pomazanja u 11h, predvodio je vlč. Branko Tomašić.


Dobro došli  na WEB stranicu Župe svetog Nikole biskupa Koprivnica !
Župa svetog Nikole biskupa Koprivnica
mastermario66
mastermario66