Sveti Nikola Biskup
Župni susreti Život župe
DUHOVNI CENTAR VETERNICA
 
GOSPA LURDSKA, 11.02.2014.

Gospino ukazanje u Lurdu u jednom pismu opisala je sama vidjelica sv. Bernardica ovako: "Jednog dana godine 1858. pođoh k obali rijeke Grave pobirati drva s dvije djevojčice kadli začuh nekakav šum. Okrenuh se k livadi, ali ne vidjeh da bi se stabla iole micala. Na to podigoh glavu i ugledah pećinu. I opazih Gospođu odjevenu u bijele haljine: bila je obučena u bijelo i opasana plavim pojasom, na obadvjema nogama imala je žutu ružu iste boje kao i njezina krunica. Kad to ugledah, protrljah oči, misleći da se varam. Trgnuh ruku u krilo svoje haljine i tu nađoh svoju krunicu. Htjedoh se prekrižiti ali ne mogoh dići ruku ka čelu. A pošto se ona gospođa prekrižila, pokušah to i ja, premda drhtave ruke, napokon sam uspjela.
Odmah počeh moliti krunicu. Gospođa je prebirala zrnca krunice ali nije micala usnama. Kad završih krunicu, viđenje odmah nestade." Druge dvije djevojčice nisu ništa vidjele. Vidjelica ističe da joj je Gospođa progovorila tek za trećeg viđenja i pitala je hoće li dolaziti na isto mjesto kroz petnaest dana. Usto je rekla Bernardici neka prenese svećenicima da joj na tom mjestu izgrade kapelicu. Bernardici je zapovjedila da se napije vode iz male lokvice koja se pretvara u potok u kojemu su mnogi bolesnici našli ozdravljenje, zbog čega je ovaj blagdan proglašen svjetskim danom bolesnika. Nakon više upita Bernardice da se predstavi Gospođa je sa smiješkom odgovorila: "Ja sam Bezgrješno Začeće" što je kasnije proglašeno i kao dogma Katoličke crkve.
Svetkovina Majke Božje Lurdske svečano je proslavljena u utorak, 11. veljače u našoj župi. Gospa Lurdska suzaštitnica je naše župe.
Misu u 9 sati predslavio je velečasni Nikola Bukovčan, župnik u Koprivničkom Ivancu uz koncelebraciju domaćeg župnika, velečasnog Tomislava Petrića. Kako je Gospa Lurdska zaštitnica bolesnih, poslije svete mise podijeljivan je sakrament bolesničkog pomazanja svima koji su osjetili potrebu.
Večernju svetu misu predvodio je drnjanski župnik, velečasni Branko Švogor, a suslavili su svećenici Koprivničkog dekanata. Vlč. Švogor u prigodnoj nas je propovijedi podsjetio na Gospin poziv na molitvu, pokoru i obraćenje. Istaknuo kako je Gospa svoju poruku prenijela preko siromašne i neuke Bernardice, koju mi sigurno ne bismo odabrali no da su Gospodnji putevi drugačiji od naših. On i Gospa izabiru malene i ponizne koji u njihovim očima imaju povlašteno mjesto. Lurdska ukazanja potiču čitavu Crkvu na čistoću, skromnost, spremnost na žrtvu te molitvu i ljubav prema bolesnicima i siromasima. Uteknemo li se Gospi i zaufano tražimo njen zagovor kod Boga, naše ponizne molitve neće ostati neodgovorene.


Dobro došli  na WEB stranicu Župe svetog Nikole biskupa Koprivnica !
Župa svetog Nikole biskupa Koprivnica
mastermario66
mastermario66
WYSIWYG Web Builder