Sveti Nikola Biskup
Župni susreti Život župe
DUHOVNI CENTAR VETERNICA
 
BLAGDAN GOSPE LURDSKE , 11.02.2015.

Lurdsko svetište je najveće Gospino svetište na svijetu. Ono, kao i mnogobrojna druga svetišta, obavlja svoju prvotnu svrhu -  dovodi duše k Bogu, omogućuje susret s Bogom, hrani intenzivni duhovni život, daje pravi smisao kršćanskom životu i djelovanju. To potvrđuju Gospine poruke izrečene u Lurdu:
1.  «Ja sam Bezgrješno Začeće.»
2. «Molite za obraćenje grješnika» (tri stvarnosti: milost, grijeh i obraćenje).
3. «Pokora» (stvarnost križa i trpljenja).
Tim je porukama Majka Božja htjela upozoriti na osnovne kršćanske istine (milost, grijeh, slobodna volja, obraćenje). Prihvatiti i ostvariti te poruke može svaka kršćanska duša, a u njihovu će joj ostvarenju pomoći sama Majka Marija. Tako se izvršava stara kršćanska istina, izražena u poznatoj rečenici: «Per Mariam ad Jesum  -  Po Mariji (se dolazi) k Isusu!»
To je pravi razlog da se je Bogorodica Marija ukazala maloj Bernardici u Lurdu i preko nje svima uputila navedene poruke. Treba ih poslušati, prihvatiti i ostvariti.
Blagdan Gospe Lurdske slavi se u cijelomu svijetu 11. veljače, na dan prvoga ukazanja.  Sluga Božji papa Ivan Pavao II. proglasio je taj blagdan «Danom bolesnika».
Svetkovina Majke Božje Lurdske  svečano je proslavljena i u našoj župnoj crkvi sv. Nikole biskupa, u kojoj se nalazi i oltar njoj posvećen.
Podjelom bolesničkog pamazanja na misi u 9h, don Ivica Matulić započeo je proslavu  blagdana, a misom u 18h, koju je predvodio vlč.dr.sc. Mario Kopjar, predstojnik Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu varaždinske biskupije, u koncebraciji sa župnicima iz dekanata, blagdan je uz zvonke zvuka crkvenog zbora u čast Majci Božjoj, završio. Vlč. Mario Kopjar svojom propovijedi, pokušao je približiti vjernicima što je to bolest tijela i bolest duše, te kako bi se mi katolici - vjernici, trebali odnosti prema bolesti i gdje bismo najprije trebali potražiti pomoć, te kakvu nam pomoć i primjer u tome daje Marija - Majka Božja, koja se je ukazala maloj Bernardici u Lurdu i preko nje svima nama uputila poruke o pravom smislu kršćanskog života I djelovanja.

Dobro došli  na WEB stranicu Župe svetog Nikole biskupa Koprivnica !
Župa svetog Nikole biskupa Koprivnica
mastermario66
mastermario66

WYSIWYG Web Builder