Sveti Nikola Biskup
Župni susreti Život župe
DUHOVNI CENTAR VETERNICA
BLAGDAN GOSPE LURDSKE,  11.02.2018.
Gospino ukazanje u Lurdu u jednom pismu opisala je sama vidjelica sv. Bernardica ovako: "Jednog dana godine 1858. pođoh k obali rijeke Grave pobirati drva s dvije djevojčice kadli začuh nekakav šum. Okrenuh se k livadi, ali ne vidjeh da bi se stabla iole micala. Na to podigoh glavu i ugledah pećinu. I opazih Gospođu odjevenu u bijele haljine: bila je obučena u bijelo i opasana plavim pojasom, na obadvjema nogama imala je žutu ružu iste boje kao i njezina krunica. Kad to ugledah, protrljah oči, misleći da se varam. Trgnuh ruku u krilo svoje haljine i tu nađoh svoju krunicu. Htjedoh se prekrižiti ali ne mogoh dići ruku ka čelu. A pošto se ona gospođa prekrižila, pokušah to i ja, premda drhtave ruke, napokon sam uspjela.
Odmah počeh moliti krunicu. Gospođa je prebirala zrnca krunice ali nije micala usnama. Kad završih krunicu, viđenje odmah nestade." Druge dvije djevojčice nisu ništa vidjele. Vidjelica ističe da joj je Gospođa progovorila tek za trećeg viđenja i pitala je hoće li dolaziti na isto mjesto kroz petnaest dana. Usto je rekla Bernardici neka prenese svećenicima da joj na tom mjestu izgrade kapelicu. Bernardici je zapovjedila da se napije vode iz male lokvice koja se pretvara u potok u kojemu su mnogi bolesnici našli ozdravljenje, zbog čega je ovaj blagdan proglašen svjetskim danom bolesnika. Nakon više upita Bernardice da se predstavi Gospođa je sa smiješkom odgovorila: "Ja sam Bezgrješno Začeće" što je kasnije proglašeno i kao dogma Katoličke crkve.
Blagdan Majke Božje Lurdske svečano je proslavljena u nedjelju, 11. veljače u našoj župi, jer je  Gospa Lurdska suzaštitnica  naše župe. Mise su slavljene nedjeljnim rasporedom 9 h i 11 h, koje je predvodio župnik Tomislav, a propovijedao trajni đakon Miljenko. Večernju misu s procesijom oko crkve, u 18 h predvodio je kancelar preč. Ivan Rak u koncelebraciji s dekanom mons. Leonardom Markačem i domaćim župnikom. U svojoj propovijedi nas je prečasni Ivan potaknuo na istinski odnos i brigu za bolesne i nemoćne, kao što je to i sam Isus učinio u odnosnu spram gubavca iz današnjeg evanđelja. Isto tako nas je pozvao da štujemo Gospu Lurdsku, zdravlje bolesnih i molimo njen zagovor kako za tjelesno zdravlje, tako još više za ono duhovno koje je često narušeno suvremenom „gubom“, odnosno grijehom u koji padamo.  Na kraju nas je pozvao da svojim životom i svećenici i vjernici budu jedni drugima putokaz do Krista i spasenja, utječući se i moleći zagovor, One koju je Isus s križa po Ivanu dao svima nama za Majku.

Dobro došli  na WEB stranicu Župe svetog Nikole biskupa Koprivnica !
Župa svetog Nikole biskupa Koprivnica
mastermario66