Sveti Nikola Biskup
Župni susreti Život župe
DUHOVNI CENTAR VETERNICA
 
KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA, 14.03.2014.

U petak 14. ožujka 2014. u našoj je župi održana korizmena duhovna obnova koju je predvodio zagrebački studentski kapelan don Damir Stojić, svećenik salezijanac.  Duhovnoj su obnovi prisustvovali vjernici iz Koprivnice i okolice.
Duhovna je obnova započela svetom misom u 18 sati koju je predvodio don Damir u koncelebraciji sa svećenicima koprivničkog dekanata. Svetu misu pjesmom je animirala nekolicina mladih iz karizmatske molitvene zajednice „Božja pobjeda“.
Potaknut Matejevim evanđeljem, don Damir je u homiliji pozvao vjernike na pravednost veću od zakona te spoznanje i očišćenje od grešaka. Kazao je kako valja, povrh poštivanja zakona, raditi na tome da se oslobodimo oholosti, zavisti, mržnje i osude drugih. Isto tako, upozorio je vjernike da Crkva nikad neće odustati od svojih visokih zahtjeva zbog toga što je sam Isus kriterije podigao do neba no to nas ne bi smjelo pokolebati u borbi za postizanje savršenstva, jer u toj borbi je pobjeda.
Nakon svete mise, don Damir pozvao je okupljene da mole Gospodina za ono što im želi dati, potičući na otvaranje pred Bogom ne bismo li Mu dozvolili da zaista bude Bog u našim životima.
Kao temu nagovora, don Damir odabrao je pet stvari najvažnijih za vjerski život, pet stvari koje spontano dolaze umirućima i koje je Isus s križa uputio cijelome svijetu. Pozvao se na snimke telefonskih razgovora snimljenih za vrijeme terorističkog napada na World Trade Center 11. rujna 2001. godine, razgovora koje su ljudi, suočeni sa smrću, uspostavljali s voljenima.
Najčešći vapaj upućivan u tisućama tih poziva bio je: „Oh my God“, odnosno „O, moj Bože“, kao što je i Isus vapio: „Bože moj, Bože moj…“. Ovdje je don Damir poručio kako treba Boga staviti na prvo mjesto i tada će nam sve biti dano. Također, uputio je okupljene da odrede točno određeno vrijeme u danu i posvete ga Isusu. Posvjedočio je kako je nekada mislio da je pretjerivanje svakoga dana ići na svetu misu, no sada smatra suprotno i preporučuje svakodnevnu krunicu i misu jer euharistija je najsnažnija molitva, a odmah iza nje dolazi krunica, odnosno razmatranje Isusovog života s Njegovom majkom Marijom.
Druga stvar ponavljana u razgovorima bilo je: „Oprosti“, poput Isusovog: „Oprosti  im, Oče, jer ne znaju što čine“. Kad je Isus bio raspet, nitko mu nije ponudio ispriku. Vrlo je bitno oprostiti i reći to naglas, čak i kad je nepravedno ili apsurdno.
Treća karakteristika tih posljednjih razgovora jest stupanje u kontakt s majkama. Mariju koja je bila podno križa, Isus nam je ostavio za Mamu. Dobro je pouzdati se u njen zagovor, jer joj njen Sin ništa ne odbija.
Ono što je uslijedilo, bio je pozdrav: „Vidimo se“, kao što je Isus razbojniku koji se pokajao obećao „Još danas ćeš biti sa mnom u raju.“  U trenucima kad je svijest o smrti bila već probuđena i snažna, javlja se nada. Povijesni spisi svjedoče da su mučenici umirući pjevali, svjesni da je Bog živ. Sukladno tome, don Damir potaknuo je vjernike da i u najvećoj krizi slave Boga zbog toga što On sve izvodi na dobro i milost je imati povjerenje u Njega kad je situacija očajna i nerješiva.
Peta stvar koja se ponavljala u razgovorima 11. rujna bila je: „Volim te“. Iako nam te riječi Isus nije uputio s križa, Njegova je smrt upravo pokazatelj ljubavi. Tumačeći ovu temu, don Damir progovorio je o tome kako je brak slika Neba, a muž i žena slika zajedništva Krista i Crkve. Ponovio je kako se mladi ne smiju bojati savršenstva, govoreći o teologiji tijela, o čistoći koja je sve veći izazov u današnjem društvu. Pozvao je mlade da se uz poslušnost Crkvi pripremaju za brak, svjesni njegova značenja.
Duhovna je obnova završila euharistijskim klanjanjem. Don Damir posebno je molio za oslobođenje od grijeha i za novi život koji nam Gospodin može dati.

Dobro došli  na WEB stranicu Župe svetog Nikole biskupa Koprivnica !
Župa svetog Nikole biskupa Koprivnica
mastermario66
mastermario66
WYSIWYG Web Builder