Sveti Nikola Biskup
Župni susreti Život župe
DUHOVNI CENTAR VETERNICA
 
USKRS, 05.04.2014.

Uskrs, 05.travnja
Na nedjelju Uskrsnuća Isusova, župnik T. Petrić je predvodio je uskrsna misna slavlja u 7h - s obredom blagoslova hrane, u 9h, 11h i u18h. Pozdravljajući vjernike, župnik je istaknuo da je svetkovina Uskrsa - svetkovina pobjede života nad smrću. Isus je pobijedio smrt, ne samo svoju, nego i našu, te je i nama otvorio vrata vječnosti. Zato smo se danas posebno radosni sabrali oko Isusove muke, smrti i pobjede u uskrsnuću, rekao je biskup. Na kraju mise župnik je, čestitajući okupljenima, istaknuo kako je Uskrs zajednički blagdan sviju jer je Isus za svakoga od njih umro i uskrsnuo. Jedni drugima želimo da nam Uskrs bude sretan i blagoslovljen, a to znači da nas Isus svojom milošću prati na našem zemaljskom životnom putu da bismo se svi zajedno s Njime mogli radovati u vječnosti.

Dobro došli  na WEB stranicu Župe svetog Nikole biskupa Koprivnica !
Župa svetog Nikole biskupa Koprivnica
mastermario66
mastermario66

 
VETERNICA, 14.10.2016. 
Od 14-16.listopada naša župna zajednica boravila je u duhovnom centru Varaždinske biskupije "Veternica".
To je mjesto u kojem su priroda i vrijeme sjedinjeni u brizi za onoga koji dolazi; mjesto neodoljive i živopisne ljepote. Po trbušastim zagorskim bregima,što mirišu na kišu, razlile su se najljepše nijanse jesenskih boja. Između njih se lijeno izvijaju i provlače paučinasti oblaci ostavljajući sliku mliječnih rijeka što dolaze i prolaze. Pa onda ta tišina što nježno lebdi zrakom i obavija te toliko potrebnim spokojem. Na svakom koraku i u svakom trepataju upijaš i dišeš tu ljepotu koja u svojoj raskoši, a opet jesdnostavnosti, čini sve da te opusti i prepusti Stvoritelju.
U tom ozračju i kroz te emocije, prepustili smo sebe, svoj duh, razmatranju (Krunice) Otajstva svijetla, glavnoj temi susreta, kroz koja nas je predivno i nadahnuto vodio vlč. Damjan Koren (voditelj duhovnog centra).
Zašto Krunica? Krunica je po svojoj naravi kontemplativna molitva koja te kroz razmatranja vodi do jednostavnog mirovanja u Bogu. Dok razmatramo otajstva, kao da nas nešto vuče da se smirimo u Gospodinovoj prisutnosti i osjetimo Njegovu blizinu. Moleći krunicu "dopuštamo" Blaženoj Djevici Mariji da nas vodi prema Isusu jer je ona naša posrednica; on nas uvodi u vjeru; ona nas potiče na povjerenje, ljubav i poslušnost prema svome Sinu.
Otajstva svijetla posebno su znakovita jer nas uvode u Isusovo javno djelovanje u svijetu, stavljaju nam pred oči Njegovo poslanje i životni put.
Kao što je i vlč.Damjan istaknuo, svatko od nas ima svoje poslanje i životnu zadaću. Ali svako poslanje može se prepoznati i živjeti u spoznaji da smo oduvijek ljubljeni, izabrani, blagoslovljeni, razlomljeni i darovani.
Posvješćivajući Otajstva svijetla, vrijeme naših zajedničkih i osbnih razmatranja u duhovnom centru Vetrnica, bilo je osmišljeno kao povezivanje otajstva s konkretnim datostima u našj vjeri, u životu:
- Isusovo krštenje - naše krštenje
- Isusovo samoobjavljenje - naše svakodnevno samoobjavljenje svijetu u svakodnevnim situacijama
- Navještanje Kraljevstva Božjeg i pozivanje na obraćenje - naša spremnost na svakodnevno obraćenje i svjedočenje
- Isusovo preobraženje - naša spremnost da slijedimo svjetlost Isusovog preobraženja
- Ustanovljenje euharistije - naš spremnost na svakodnevno prijateljstvo s Kristom i svijesnost euharistije
I na kraju, ovaj susret nas je potaknuo, ohrabrio i pozvao da živimo Kraljevstvo Božje ovdje i sada...baš kao što je Isus pozvao i svoje učenike riječima "Ustani! Ne boj se!"
Zahvalni smo na tom susretu, podršci i vođenju vlč.Damjana; zahvalni smo tebi Isuse na bezgraničnoj strpljivosti i ,nama ljudima, neshvatljivoj ljubavi kojima nas snažiš da ustrajemo u želji i potrebi obraćenja s nadom da će jednog dana "Bog opet šetati vrtom za vrijeme dnevnog povjetarca"...Amen