Sveti Nikola Biskup
Župni susreti Život župe
DUHOVNI CENTAR VETERNICA
HODOČAŠĆE NATRŠKI VRH,  15.09.2018.
U subotu 15. rujna 2018., ministranti, pjevači mješovitog zbora mladih, čitači i članovi župnog vijeća hodočastili su na Trški Vrh, Majci Božjoj Jeruzalemskoj.
Najprije smo posjetili župnu crkvu svetog Nikole biskupa u Krapini, gdje nas je dočekala č. sestra iz Družbe Milosrdne sestre Sv.Križa koja nam je predstavila crkvu i njezinu povijest.
Nakon kratkog razgledavanja krenuli smo prema crkvi Majke Božje Jeruzalemske koja se nalazi iznad Krapine, na Trškom Vrhu.
Kratka zabilješka o povijesti crkve i kipiću Majke Božje je sljedeća: prema zapisu župnika Gorupa, oko 1669. g. franjevački brat laik fra Joakim, krsnim imenom Stjepan Balagović ili Mateić, s dopuštenjem poglavara pošao je na hodočašće u Svetu Zemlju. Jedan franjevac mu je darovao kipić Majke Božje, prethodno ga položivši na Isusov grob. Gorup na latinskom navodi fra Joakimove riječi bratu: »Predragi brate! Ja sam siromašni franjevac i nemam ti ništa drugo dati, nego uzmi ovaj lik Preblažene Djevice koji sam u Jeruzalemu dobio i nosio ga po svim mjestima u kojima su živjeli i umrli Isus i Marija. Njeguj pobožnost i povjerenje prema njoj, jer je mene i moje suputnike sačuvala u mnogobrojnim olujama na moru. Vjerujem da će i tebi biti pomoćnica u svim potrebama«......
Sredinom 1752. godine crkva je bila izgrađena, Crkva je bila posvema sagrađena 1761., kada su u njoj već bili postavljeni pobočni oltari Četrnaestorice svetih zaštitnika, oltar Sv. križa te sv. Ivana Nepomuka, a po sredini crkvenog broda postavljena je oltarna menza, kao postolje za procesijski Gospin kip - tron, koji se danas nalazi u kapelici sv. škapulara. Propovjedaonica je postavljena s desne strane crkvenog broda, odmah do oltara Četrnaestorice svetih zaštitnika. Ako ste se ondje zatekli prvi put, može vam se dogoditi da uopće ne uočite kip Gospe Jeruzalemske u onoj baroknoj raskoši glavnoga oltara, jer je doista malen, svega dvanaestak centimetara...U isto je vrijeme započela gradnja cinkture oko crkve. Zasnovana je kao osmerokut s četiri ugaone kule, kapele. Bedenko navodi da je cinktura duga 26 hvati, široka 20, a od crkve je udaljena šest hvati i četvrt. S vanjske strane cinkture je zatvoreni zid, a s nutarnje polukružne arkade, za ispovijed hodočasnika i kao sklonište od kiše. Cinktura na Trškom Vrhu je ponajljepša od svih cinktura naših prošteništa. Gradnja cinkture potrajala je do 1773. godine. Ne zna se kada je ona oslikana zidnim slikama iz povijesti prošteništa i prikazanja pojedinih uslišanja iz knjige čudesa. ( http://www.zupa-krapina.hr/crkva-m-b-jeruzalemske/)

Dobro došli  na WEB stranicu Župe svetog Nikole biskupa Koprivnica !
Župa svetog Nikole biskupa Koprivnica
mastermario66