Sveti Nikola Biskup
Župni susreti Život župe
DUHOVNI CENTAR VETERNICA
VAZMENO TRODNEVLJE , 18.-20.04.2019.

Veliki četvrtak, 18.04.2019.

Na Veliki četvrtak u našoj crkvi se obilježilo sjećanje na Posljednju večeru kao i spomendan kojim je Isus ustanovio dva sakramenta: Euharistiju (Svetu Misu) i svećenički red. Župnik Tomislav Petrić prije podne je sudjelovao na Misi posvete ulja, koju je predvodio biskup Josip Mrzljak u koncelebraciji sa svećenicima iz cijele biskupije u Varaždinskoj katedrali. Blagoslovilo se ulje za Svetu Potvrdu, bolesničko pomazanje i katekumene. Navečer se u našoj crkvi slavila Misa večere Gospodnje. Nakon što je župnik zapjevao hvalospjev "Slava", svečano su zazvonila sva zvona koja su se nakon toga ugasila ("zavezala") do Mise vazmenog bdijenja na Veliku subotu. Kako misno evanđelje govori o tome kako je Isus apostolima prao noge, kao primjer i poziv svim kršćanima na uzajamnu ljubav i služenje, i naš župnik je uz pomoć đakona Miljenka Flajsa, taj obred upriličio opravši noge izabranim župljanima.
Veliki petak, 19.04.2019.

Na Veliki petak nema sv. Mise. Obilježava se sjećanje na Isusovu muku i smrt na križu. To je dan posta i nemrsa. To je jedini dan u godini kada "nigdje nema svete Mise", ali je u crkvama posebno liturgijsko spomen-zborovanje poslije podne. Tri su dijela tih večernjih obreda koje je predvodio župnik T. Petrić : služba Riječi, klanjanje Križu i sveta Pričest. U liturgijskom dijelu službe riječi sudjelovali su članovi čitača, a Evanđelje, Muku po Ivanu, je pjevao mješovit zbor naše crkve. Nakon toga je slijedilo klanjanje Križu koje potječe iz Jeruzalema: đakon je donio prekriveni križ koji je u tri stupnja razotkrivao. Kod svakog stupnja župnik je pjevao "Evo drvo Križa..." i zajednica je odgovarala "Dođite, poklonimo se!" Tada su vjernici pojedinačno dolazili poljubiti križ. Posljednji dio obreda je bila Pričest. Kako na Veliki petak do podne nema nikakvih obreda, prije večernjih obreda je uz sudjelovanje čitača upriličen pučki križni put.
Veliki subota, 20.04.2019.

Velika subota je dan tišine, do Vazmenog bdijenja navečer. To je dan Kristova otpočinka u grobu. Vjernici pojedinačno ili roditelji s djecom dolazili preko dana, posjetiti ukrašen "Isusov grob". Navečer je bdijenje započelo službom svjetla. Blagoslovila se vatra i na njoj se zapalila uskrsna svijeća koja označava Isusa Krista Uskrsloga, naše svijetlo. Kroz crkvu koja je bila u mraku, u procesiji se unijela uskrsla svijeća. Tek unosom uskrsne svijeće u crkvi su se upalila sva svijetla i vjernici su upalili svoje svijeće, a tada je slijedio svečani pjevani Hvalospjev. Drugi dio bdijenja je bila Služba riječi, gdje se kroz čitanja Svetopisamskih tekstova, pjevanje psalama, slušanje Božje riječ o stvaranju, hvalilo i slavilo Gospodina i njegova djela. Uz župnika T. Petrića, đakona M. Flajsa, ministrante, župni zbor i čitače sudjelovao je veliki broj vjernika naše i susjednih župa. Nakon završetka čitanja, svečanom pjesmom „Slava Bogu na visini“, oglasile su se orgulje, sva zvona na crkvama i upaljene su sve svijeće. To je simbolika, ali i stvarni trenutak novoga čovjeka, novoga svijeta, novoga vremena - pobijeđeni su grijeh i smrt i svi kršćani su pozivani na radosno slavljenje Gospodina.
BLAGOSLOV HRANE  - 17 SATI

Dobro došli  na WEB stranicu Župe svetog Nikole biskupa Koprivnica !
Župa svetog Nikole biskupa Koprivnica
mastermario66
 

WYSIWYG Web Builder