Sveti Nikola Biskup
Župni susreti Život župe
DUHOVNI CENTAR VETERNICA
 
USKRS, 05.04.2014.

Uskrs, 05.travnja
Na nedjelju Uskrsnuća Isusova, župnik T. Petrić je predvodio je uskrsna misna slavlja u 7h - s obredom blagoslova hrane, u 9h, 11h i u18h. Pozdravljajući vjernike, župnik je istaknuo da je svetkovina Uskrsa - svetkovina pobjede života nad smrću. Isus je pobijedio smrt, ne samo svoju, nego i našu, te je i nama otvorio vrata vječnosti. Zato smo se danas posebno radosni sabrali oko Isusove muke, smrti i pobjede u uskrsnuću, rekao je biskup. Na kraju mise župnik je, čestitajući okupljenima, istaknuo kako je Uskrs zajednički blagdan sviju jer je Isus za svakoga od njih umro i uskrsnuo. Jedni drugima želimo da nam Uskrs bude sretan i blagoslovljen, a to znači da nas Isus svojom milošću prati na našem zemaljskom životnom putu da bismo se svi zajedno s Njime mogli radovati u vječnosti.

Dobro došli  na WEB stranicu Župe svetog Nikole biskupa Koprivnica !
Župa svetog Nikole biskupa Koprivnica
mastermario66
mastermario66

 
VAZMENO TRODNEVLJE,  24.03.2016.

Veliki četvrtak (24.03.2016.)
Na Veliki četvrtak slavimo trostruko otajstvo ljubavi - zapovijed ljubavi: “Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!” To je posvješćenje našega poziva i poslanja i ujedno znak prepoznavanja; ustanovljenje svetog reda kao produljenja Kristove služničke ljubavi; i euharistiju kao trajnu i spasonosnu Kristovu prisutnost među nama, “ljubav utjelovljenu u liku kruha”. “Mi smo postali dionici Kristova posvećenja, da u svijetu budemo svjedoci njegova otkupljenja”. Otac je “Duhom Svetim pomazao svoga Jedinorođenoga Sina za svećenika novoga i vječnog Saveza i odredio da njegovo svećeništvo dalje živi u Crkvi. On sav svoj narod odlikuje kraljevskim svećeništvom i iz ljubavi prema braći odabire ljude koji polaganjem ruku postaju dionici njegove svećeničke službe. Oni prednjače ljubavlju i tvoje vjerne hrane tvojom riječju i svetim otajstvima, posvećuju život tebi i spasu braće, nastoje postati slika samoga Krista i postojano svjedočiti ljubav i vjernost tebi” (Vrhunski čin ljubavi i poniznog služenja je pranje nogu, u kojem se na Kristov način iskazuje da je poslanje kršćanina ljubiti i služiti. Euharistijska je služba prožeta motivom: “Gdje je ljubav, prijateljstvo, ondje je i Bog!” Isus Krist “predao je Crkvi žrtvu novoga Saveza i gozbu svoje ljubavi. Iz toga otajstva crpimo ljubav i život” 
Euharistijskim slavljem u četvrtak, 24. ožujka 2016. godine u 18 sati u našoj crkvi, svečano je proslavljeno ustanovljenje svetog reda i euharistije kao trajne i spasonosne Kristove prisutnosti među nama. Predivan prizor s oltara oko kojeg su bili okupljeni ministranti i župljana kojima je župnik Tomislav Petrić i đakon Miljenko Flajs oprao noge, kao čin ljubavi i poniznog služenja. Zapovijed ljubavi i čin pranja nogu iskazuju naše poslanje. Poslanje kršćanina je ljubiti i služiti.

Veliki petak (25.03.2016.)
Veliki petak
spomen je muke Kristove. Križ je središte molitve i čašćenja. Po otajstvu Kristove muke, u kojoj je Krist, Božji Sin, “za nas prolio svoju krv”, očituje se neizmjerno Božje milosrđe i praštanje, po kojemu smo oslobođeni “grijeha i jarma smrti” prešli u život milosti i posinjenja.. Naša župa proslavila je ovaj dan u istinskome kršćanskome duhu slaveći našega Kralja u tišini, povučenosti, žalosti. Uistinu, na ovaj dan smrt je bila i jest bliža nego ikad. Smrt je snažna jer zaista je usmrtila jedinoga pravoga Kralja, Kralja svjetlosti, istine i života. Smrt je usmrtila Isusa Krista. U ovim trenucima hrvale su se sile zloga i dobra. Neizvjesnost je nezamisliva. Svijet je potresen, kao da sve visi o najmanjem koncu. Naše svetište oblile su crvene boje svećeničkih halja. U velikoj tišini zbor je predivno dočarao muku Kristovu pjevanjem Evanđelja po Ivanu. Nakon sjedinjenja sa Isusovom mukom, svi vjernici krenuli su poniznim koracima ka križu koji nas je u ovoj tradicionalnoj procesiji zvao bliže Njemu, da dođemo samo bliže, poklonimo Kralju svih kraljeva. Križ je simbol i znak ljubavi, vrhunac svake ljubavi…sama ljubav. Isus nam križem daruje sve, svoje tijelo i svoju krv, daruje nam cijelog sebe, daruje nam život. Stoga, iako se čini da je tu samo tama, muka i bol, na tome istome mjestu, ako ga samo dublje prigrlimo pronaći ćemo svjetlo Uskrsnuća. Isusov Križ ne možemo i ne smijemo odvojiti od njegova uskrsnuća, kao i uskrsnuće od njegova križa. Stoga, iako nam se činilo da je sve gotovo, mi smo upravo tim činom otkupljeni i približeni otajstvu. Jer zbilja, od samoga početka sve je išlo po savršenome Božjemu planu!

Velika subota (26.03.2016.)
Velika subota
započinje bdjenjem u svetoj noći. Četiri su glavna dijela bogoslužja te večeri: služba svjetla, služba riječi, krsna služba i euharistijska služba.
U subotu su  svečano proslavljeni obredi vazmenog bdijenja. Slavlje je predvodio župnik Tomislav Petrić. Vazmena noć je najvažnija noć u liturgijskoj godini u kojoj slavimo pobjedu Krista nad silama zla i tame - zato je prvo zapaljen veliki oganj na kojem je upaljena uskrsna svijeća koja je unešena u zamračenu crkvu. Nakon službe svjetla, službe čitanja i krsne službe uslijedila je Euharistijska služba: središte i izvor života svakog kršćanina iz koje crpimo snagu za svakodnevicu te nam daje vjeru u vječni život. Đakon Miljenko Flajs u svojoj propovijedi podsjetio je na riječi sv Pavla: „Ako Krist nije uskrsnuo, uzalud je vjera naša.“
Pozvao nas je da otvorimo zapečaćene grobove neoproštenih uvreda, povrijeđenih srdaca, , neprihvaćenih ruku pomirenja, neslaganja u obitelji te da pustimo svjetlo Kristovo u našu dušu. Ostavimo svaku muku i tugu, bol i trpljenje te dozvolimo Isusu da nas On ispuni svojim mirom i radošću.
Veliki petak (25.03.2016.)
Velika subota (26.03.2016.)
Veliki četvrtak (24.03.2016.)