Sveti Nikola Biskup
Župni susreti Život župe
DUHOVNI CENTAR VETERNICA
 
BADNJAK, 24.12.2013.

Badnjaka povezano je s riječju "bdjeti" (stsl. bad) budući da se na taj dan bdjelo čekajući Isusovo rođenje. Zbog samog običaja bdjenja i nekadašnje situacije bez električne struje i modernih sprava, bilo je nužno osvijetliti prostorije svijećama, koje su ujedno postale i simboli novog života i nade. Na sam su se Badnjak ukućani rano ustajali, a žene su napravile božićni objed, pospremile dom i spravile nemrsnu hranu za večeru, budući da se na Badnjak posti. Uglavnom se jela riba, često bakalar, pekao kruh koji bi bio na stolu sve do blagdana Sveta tri kralja, a njegova je veličina simbolizirala obilje naredne godine. Muškarci su pak hranili stoku koja je također trebala biti spokojna zbog božićnih svetkovina, a također su pripremali drva za ogrjev i nabavljali hranu koju bi domaćice potom pripravljale. Nakon večere odlazilo bi se na tradicionalnu misu, tzv. polnoćku, na kojoj bi se dočekao Božić.
Na Polnoćki za djecu u 20h, koju je predvodio župnik Tomislav Petrić, na kraju svete mise mladi naše župe su izveli prigodan igrokaz kroz koji su uveli sve prisutne u očekivanu noć Božjeg rođenja - Božića.

BOŽIĆ, 25.12.2013.

Božić, zajedno s Uskrsom i Duhovima, spada među tri najveća i najdraža kršćanska blagdana. Božićno vrijeme traje od Božića pa do blagdana Krštenja Gospodinova, a to je uvijek nedjelja iza Sveta tri kralja.  Božić se počeo slaviti u Rimu u 4. stoljeću (336 g.).Isusa, Sina Božjeg, rodila je Djevica Marija, u gradu Betlehemu. Car August zapovjedio je popisivanje stanovništva pa su Josip i Marija krenuli na put iz Nazareta. Zbog gužvi nisu mogli naći mjesto u svratištima grada Betlehema, te su naposljetku završili u staji, okruženi domaćim životinjama, gdje se Isus rodio. Anđeli su pastirima dojavili vijest o Isusovu rođenju i oni su bili prvi koji su pohodili i vidjeli dijete - Isusa. Zvijezda repatica dovela je poslije i sveta tri kralja do Isusa. U brojnim prikazima i umjetničkim djelima prikaz porođenja Isusova, uključuje svetu obitelj, pastire i tri kralja - mudraca - Baltazara, Melkiora i Gašpara, koji su mu donijeli darove - zlato, tamjan i smirnu. Često se prave i jaslice, koje uključuju figurice navedenih osoba, zajedno sa životinjama i stajom. Prve žive jaslice napravio sveti Franjo Asiški, 1223. godine.
Župnik Tomisav Petrić predvodio je božićna misna slavlja u srijedu 25. prosinca, a na misnom slavlju u 11 sati mladi su izveli prigodan igrokaz koji su poklonili svim župljanima kao dar za Božić.

Dobro došli  na WEB stranicu Župe svetog Nikole biskupa Koprivnica !
Župa svetog Nikole biskupa Koprivnica
mastermario66
mastermario66
WYSIWYG Web Builder