Sveti Nikola Biskup
Župni susreti Život župe
DUHOVNI CENTAR VETERNICA
 
VRIJEME DOČAŠĆA , 29.11.2014.

Došašće je vrijeme u crkvenoj godini kada se kršćani intenzivnije pripremaju za svetkovine Božića i Bogojavljenja. To je istodobno vrijeme očekivanja Kristova dolaska. Vrijeme Došašća nije toliko obilježeno pokorom, koliko radosnim i povjerljivim očekivanjem. Ove godine počinje nedjeljom koja pada 30. studenog. Obuhvaća tri tjedna i dane između četvrte nedjelje Došašća i samog Božića. Prvu nedjelju Došašće karakterizira ponovni Kristov dolazak, drugu i treću osoba Ivana Krstitelja, a četvrta predstavlja Mariju, Djevicu i Majku, koja je rodila Krista.
Prvom nedjeljom Došašća počinje i nova liturgijska godina. Tijekom Došašća svećenici nose ljubičaste misnice čime se naglašava tema pokore. Vjernici bi trebali otići na ispovijed tijekom Došašća kako bi se pripremili za dolazak Krista jer se ne može slaviti rođenje Onoga ''koji je svojom mukom i križem otkupio ljudske grijehe'', a da se ne priznaju i ispovjede grijesi u vlastitom životu. Tijekom cijelog Došašća provlači se tiha radost nadanja Kristova dolaska.
Obilježje Došašća je tradicionalni adventski vijenac s četiri svijeće koji se stavlja na stol prve nedjelje Došašća i tada palimo prvu svijeću.
Tako smo i mi u našoj župi, u subotu 29.11.2014., uoći prve nedjelje Došašća, a nakon večernje mise, započeli s pripravom.
Župnik i đakon blagoslovili su adventski vijenac postavljen u župnom dvorištu, kao i sve vjenčiće koje su donjeli vjernici na blagoslov. Upaljena je prva svijeća koja označava dolazeće svjetlo - Isusa. Postupno paljenje svijeća znak je približavanja Božića kojeg svi željno iščekujemo.

Dobro došli  na WEB stranicu Župe svetog Nikole biskupa Koprivnica !
Župa svetog Nikole biskupa Koprivnica
mastermario66
mastermario66
WYSIWYG Web Builder