Sveti Nikola Biskup
Župni susreti Život župe
 
BLAGDAN TIJELOVA , 30.05.2013.

Svetu misu prigodom blagdana Tijelova u našoj župnoj crkvi predvodio je velečasni Krunoslav Pačalat, župnik pastoralnog centra bl. A. Stepinca u koncelebraciji sa župnicima iz župa sv. A. Padovanskog i župnikom naše župe, te  đakonima i uz sudjelovanje mnoštva vjernika.
Blagdan TIjelova je uveo biskup Robert von Lütticha, Papa Urban IV ga je proširio na cijelu Crkvu  1311/12 g., a papa Ivan XXII. je odredio obvezatnost i prihvaćanje.
Posebnost ovog blagdana čine Tijelovske procesije koje su vrlo lijepe i svečane. Kao što je i vlč. K. Pačalat naglasio, Tijelovska procesija je javno očitovanje vjere u trajnu prisutnost Krista pod prilikama posvećenog Kruha. No, za vjernike koji primaju Krista u pričesti to znači biti i živa pokaznica u svijetu. Primajući Krista, prihvaćamo da nas On čini svojom slikom u svijetu. U Tijelovskoj procesiji slijedimo Njega koji se u tom Kruhu daje da bismo imali život.
Kako zbog vremenskih prilika procesija nije mogla prolaziti gradom kroz četiri postaje, red euharistijske procesije je održan u crkvi. Pročitane su četiri teme s odlomcima iz Svetog pisma i posebnim molitvenim zazivima. Teme su se odnosile na ono što Euharistija predstavlja:
1) Euharistija - trajna prisutnost Kristova;
2) Euharistija - Kristov i naš Vazam;
3) Euharistija - žrtva;
4) Euharistija - gozba.
U četirima postajama možemo čitati i Kristov blagoslov na sve četiri strane svijeta.
Dvije su poruke proslave ove svetkovine. Prva je Božja poruka čovjeku: Ja sam kruh živi koji je s neba sišao! To su Isusove riječi. I po tome znaku je trajno prisutan među nama, ali ne da bismo su se samo divili, već da bismo ga i nasljedovali, da bismo mu dopustili da preko nas bude prisutan u svijetu.
Druga poruka je naša: vjerujemo da je u tom posvećenom Kruhu prisutan Isus Krist, Uskrsli, Onaj kojega blagujemo da bismo imali život vječni i da bismo po njemu bili slika ljubavi u svijetu za svakog čovjeka. Tijelovo je svetkovina onih koji Krista priznaju Spasiteljem, Otkupiteljem i slave Njegovu prisutnost u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Dobro došli  na WEB stranicu Župe svetog Nikole biskupa Koprivnica !
Župa svetog Nikole biskupa Koprivnica
mastermario66
mastermario66