NEDJELJA USKRSNUĆA

  • Post author:
  • Post category:Vijesti

Dragi vjernici, dragi župljani!

 

Danas se kao Crkva, iako zbog opasnosti od korona virusa zatvoreni u svoje „kućne crkve“ –  obitelji, posebno veselimo slaveći svoj najveći blagdan. Današnji blagdan je najveća proslava Kristova, najsjajniji i neoborivi dokaz njegova božanstva, ujedno i najsigurniji temelj naše svete vjere. Sveti Pavao apostol to potvrđuje kad kaže: da Krist nije uskrsnuo, uzaludna bi bila naša vjera, uzaludno bi bilo naše propovijedanje. Na toj vjeri u Isusovo Uskrsnuće počiva Crkva. Slavno Isusovo Uskrsnuće koje s radosnim srcem danas slavimo ima veliku važnost i veliko značenje za naš kršćanski život. Kristovo nas Uskrsnuće učvršćuje u ljubavi i nadi da ćemo i mi jednog dana uskrsnuti. Njegovo je Uskrsnuće temelj i zalog našeg uskrsnuća. Zato se danas sveta Crkva posebno veseli i zanosno kliče. Ovo je dan što ga učini Gospodin, radujmo se i veselimo se u njemu! Kristovo je Uskrsnuće činjenica koja nas mora taknuti u najdubljim dubinama našeg bića, dirnuti ne samo naše osjećaje nego i ispuniti sav naš nadnaravni kršćanski život. Prvi koji su osjetili veliku važnost Isusova Uskrsnuća u svome životu bili su Isusovi učenici. Iako je njihova vjera poljuljana njegovom mukom i smrću na križu, u srcu su osjećali da je On živ. Susret s Isusom uskrsnulim potvrdio je želje njihova srca i povratio u njih poljuljanu vjeru i nadu. Sad znaju da ništa nije bilo uzaludno, svjesni su da samo Ljubav može pobijediti ljudsku zloću i mržnju. I nama danas Uskrsnuli poručuje da ne gubimo nadu, da ne malakše naša vjera unatoč životnim križevima, koje nam valja nositi i pod kojima često padamo, jer zora uskrsnuća nagrada je svakome tko ustraje u vjeri u Gospodina. On nam poručuje da i ovo vrijeme „zatvorenosti u svoje kuće“ pretvorimo u vrijeme rađanja veće ljubavi među članovima obitelji i veće povezanosti u molitvi jednih s drugima i s uskrsnulim Spasiteljem. Dragi vjernici uskrsnućem sla­vimo i svoju budućnost, iako ne znamo točno kako će ona izgledati, vjerujmo riječima Krista Gospodina koji je rekao da ide pripraviti nam mjesto kod svojega i našega Oca koji je na nebesima. Neka uskrsna radost ispuni Vaša srca i dadne Vam snage kako bi mogli radosno i hrabro kročiti kroz život unatoč situaciji u kojoj se nalazimo, živeći u nadi u vječni život i u naš osobni Uskrs.

 

Sretan i blagoslovljen Uskrs, žele Vam Tomislav Petrić, župnik i Miljenko Flajs, đakon

BLAGOSLOV JELA ZA USKRS 2020

Ove godine, iznimno, svećenici ne mogu blagosloviti jelo za Uskrs na uobičajeni način u crkvi. Svećenici će, nakon Euharistije u crkvi, moliti blagoslov za sve, no neka se blagoslov obavi u obitelji kao „kućnoj crkvi“ na način da roditelji (otac, majka, djed ili baka), zazovu Božji blagoslov.

Isus Krist, naš Domaćin, koji nas je pozvao za svoj euharistijski stol, neka bude s nama i u ovom činu blagoslova jela u čast njegova uskrsnuća. Prisjetimo se da je svako jelo, svaka hrama, dar dobroga Boga. To je veliki dar ljubavi Stvoritelja prema nama; to je dar neba našoj zemlji; to je poseban blagoslov Božji; to je plod zemlje i nagrada truda naših ruku. Zato je Isus Krist, naš Gospodin i Učitelj, na Veliki četvrtak, kao temelj svog uskrsnuća, u prilikama kruha i vina, za nas i za naše spasenje, ustanovio euharistijsku gozbu. Zamolimo ga, da svoju milost i svoj blagoslov prelije na naše jelo koje smo donijeli na blagoslov. Stoga, slaveći smrt i uskrsnuće njegovo, pomolimo se da ovaj Uskrs bude na spasenje nama i svima koji ćemo blagovati ovu hranu, koju smo donijeli na blagoslov.

Predmolitelj (OTAC, MAJKA, DJED ili BAKA):

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Svi se prekriže i odgovore: Amen.

Predmolitelj:

Pomolimo se: Svemogući Bože! Ti si htio da učenici u Emausu prepoznaju Krista uskrsloga u lomljenju kruha.

Blagoslovi + ovaj kruh, meso, jaja…  da i mi koji ovo budemo blagovali danas i svakog dana našega života s vjerom susrećemo tvoga uskrslog Sina, od njega primamo kruh života te po njemu i sami dostignemo slavu uskrsnuća. Koji živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.

Svi se prekriže govoreći: U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.