You are currently viewing 5. nedjelja kroz godinu

5. nedjelja kroz godinu

  • Post author:
  • Post category:Vijesti

Dragi vjernici, današnja nedjelja kroz svoja čitanja poziva nas na promišljanje o tajni patnje u našim ljudskim životima. Nema čovjeka na ovom svijetu koji nije iskusio patnju na ovaj ili onaj način, od one tjelesne do one emocionalne patnje. Patnja je sastavni dio našeg životnog hoda ovom zemljom. To nam jasno pokazuje Bog na vlastitom iskustvu kroz patnju svoga Sina, ali kao što smo čuli i u današnjem prvom čitanju kroz patnju pravednika Joba. Sve dok je Job gledao na vlastitu patnju samo kroz ljudsku dimenziju, iako pravednik Božji, bio je daleko od onog istinskog odnosa s Bogom. Tek kada je počeo vlastitu patnju shvaćati kroz vjeru tada je naučio gledati Boga očima srca, upoznao ga je kroz vlastito trpljenje čitavim svojim bićem. Drugim riječima, Bog je Jobu u patnji prestao biti Bog o kojemu je slušao od drugih, a čuo je da je to Bog koji patnjom kažnjava čovjeka i postao mu je Bog, kojega je osobno upoznao kao onoga koji s čovjekom suosjeća u patnji. Zato je Job i nama zapisao svoje svjedočanstvo susreta s živim Bogom: „Po čuvanju tek poznavah te dosad, ali sad te oči moje vidješe“. Patnja je Jobu pomogla da doživi iskustvo Boga koji patnjom ne kažnjava, nego se u patnji i kroz patnju približava čovjeku da bi ga oslobodio pogleda samo na zemaljsku stvarnost. Ta oslobođenost i nama kršćanima može pomoći u suočavanju s vlastitom patnjom i patnjom bližnjih. Iskustvo patnika Joba nagovještaj je onoga što će Bog učiniti na nov i neponovljiv način u osobi sina Isusa Krista. To nam jasno pokazuje i odlomak današnjeg evanđelja u kojem smo vidjeli da je prije vlastite patnje Isus došao nam pokazati da Bog ne želi bolesti, patnje i smrti čovjekove, nego ga dapače oslobađa svojom Božanskom moći, kao što je ozdravio i oslobodio tolike, a među njima i Petrovu punicu o kojoj smo slušali u današnjem evanđelju. „Hajdemo drugamo, u obližnja mjesta, da i ondje propovijedam! Ta zato sam došao.“ Dokaz je da Isus želi proći zemljom čineći dobro i ozdravljati i pomagati svima. Dragi vjernici današnja nedjelja nam jasno želi pokazati smisao patnje u našem hodu kroz ovu zemlju. Istina, često puta je mi ne razumijemo, ljutimo se na Boga i mrmljamo na njega. No On nam jasno pokazuje da patnja dobiva smisao u Isusovu uskrsnuću i da je uskrsnuće zapravo znak pobjede nad svakom ljudskom patnjom i nesrećom. To ćemo shvatiti i razumjeti tek kada prođemo kroz to iskustvo i dođemo k Bogu.

ŽUPNE OBAVIJESTI

VAŽNA OBAVIJEST O BLAGOSLOVU OBITELJI

Iako smo zbog pandemije korona virusa otkazali tradicionalni božićni blagoslov obitelji, naš varaždinski biskup mons. Bože Radoš, ovih dana je donio odluku,  zbog nešto povoljnije situacije s korona virusom,  da se može ići blagoslovom obitelji po župama. Odluku o načinu blagoslova prepustio je samim  župnicima.

Svjesni da situacija s korona virusom jest nešto povoljnija, ali nikako manje opasna nego u božićno vrijeme, odlučili smo da nećemo ići redovitim načinom (od kuće do kuće) blagoslova, nego  ćemo ići u blagoslov samo onim obiteljima koje zatraže blagoslov obitelji putem prijave u župni ured. Prijaviti se možete putem telefona u uredovno vrijeme od utorka do petka od 16:30 h do 17:30 h, nakon čega ćemo u dogovoru s vama, doći blagoslovit vam obitelj,  pridržavajući se svih epidemiološkim mjera.

VAŽNA OBAVIJEST ZA KRIZMANIKE I PRVOPRIČESNIKE

Iako su naši kandidati za  sakramente, ponovno sjeli u školske klupe, i tragom toga trebala je početi njihova kateheza u crkvi, zamoljeni smo od strane našeg županijskog stožera da pričekamo s katehezama do 15. veljače kako bismo imali jasniju sliku glede popuštanja mjera. Stoga ćemo obavijest o početku kateheza za naše prvopričesnike i krizmanike dati nakon 15. veljače 2021.

KRŠTENJE:

  • Fran Golubić – subota (13.2.2021.) u 11 h
  • Laura Svržnjak – subota (13.2.2021.) u 12 h

Dragi vjernici s obzirom na mjere našeg nacionalnog stožera na Svetim misama smije biti prisutno najviše 25 ljudi. Molim vas da se toga strogo pridržavamo kako bi se ova zaraza što prije smirila.

Kako bismo omogućili što većem broju vjernika prisustvovati na Svetoj misi uveli smo još jednu dodatnu misu koja će biti subotom navečer u 18 h i bit će zamjena za nedjeljnu.

U vjeri i nadi da će nas dobri Bog sve sačuvati žive i zdrave, čuvajmo sebe i svoje bližnje poštujući mjere koje su donesene radi nas i očuvanja našega zdravlja.

Božji blagoslov svima