You are currently viewing Proslava zaštitnika župe Sv. Nikole

Proslava zaštitnika župe Sv. Nikole

  • Post author:
  • Post category:Vijesti

Nakon trodnevne duhovne priprave kroz koju smo se pripremali za župno proštenje, u ponedjeljak 6. prosinca, na sam dan blagdana proslavili smo svojeg zaštitnika, sv. Nikolu biskupa. Duhovnu pripravu vodili su mons. Antun Sente, rektor nacionalnog svetišta Sv. Josipa u Karlovcu u petak, prečasni dekan Dominik, župnik župe sv. Leopolda u Koprivnici u subotu i mons. Leonard Markač, župnik župe Uznesenja BDM u Močilama u nedjelju.

Na sam blagdan koncelebriranu svetu misu u 11 h, u zajedništvu sa svećenicima iz dekanata, predslavio je naš varaždinski biskup, mons. Bože Radoš. Na početku mise pozdravne riječi dobrodošlice u ime svećenstva i vjernika uputio je župnik Tomislav, a prigodne darove predale su vjeroučiteljice Ankica Dora Biršić i Anamaria Dolenec.

Biskup Bože se u svojoj propovjedi osvrnuo na sveti lik Nikole biskupa oko kojeg se pletu mnoge legende, ali sve one ističu onu najvažniju osobinu sveca, a to je njegova dobrota i jednostavnost, zbog čega je Nikola zaštitnik osobito malene dječice koja se i prilikom njegova blagdana daruju. Biskup je istaknuo tri primjera iz životopisa sveca po kojima se najbolje ocrtava njegova dobrota. To su darivanje triju kćeri kojima otac nije bio u mogućnosti osigurati miraz. Njima je Nikola tri večeri za redom bacao po grumen zlata u sobu kroz prozor i tako omogućio da se kćeri sretno udaju i osnuju vlastite obitelji i budu sretne. Drugi primjer je majke koja je, čuvši da je Nikola postao biskup, pohitala u crkvu slušati njegove glasovite propovjedi i pritom ostavila maleno dijete bez nadzora koje se na smrt opeklo na užarenoj peći. Majka ga je plačući donijela pred Nikolu, a on mu je položivši ruke na njega povratio život. Treći primjer je osuda ljudi na trgu zbog korupcije na smrtnu kaznu. Nikola prozrevši da je posrijedi prevara i nepravedna osuda traži javno da sudac iznese svoju osudu i dokaze. Sudac priznaje da ih je krivo optužio i moli Nikolu za oproštenje.

Biskup nas je pozvao da i mi svakodnevno nasljedujemo Nikolu u njegovoj dobroti. Osobito je potaknuo djecu da se kroz molitvu utječu u zaštitu i zagovor svetom Nikoli. Nakon misnog blagoslova u pohod je došao sv. Nikola i podijelio darove prisutnoj djeci.

Biskup Bože je u sklopu pohoda župi pohodio i samostan Srca Isusova u kojem žive naše časne sestre Kćeri Božje Ljubavi te djecu i vrtić Sv. Josipa kojim časne upravljaju.