You are currently viewing Pepelnica u dječjem vrtiću Sv. Josip

Pepelnica u dječjem vrtiću Sv. Josip

  • Post author:
  • Post category:Vijesti

Početak korizme kao priprave za blagdan Uskrsa obilježili smo zajedničkom svetom misom u vrtiću u 10h. Euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Tomislav Petrić koji nas je ohrabrio i potakao na promjene kako bi postali bolja djeca, odnosno ljudi. Na misu su došli roditelji i bake koji su bili u mogućnosti.
Želim nam svima ustrajnost u korizmenim odricanjima!

Vrijeme od 40 dana, ne računajući nedjelje, je poseban oblik pokorničke priprave za proslavu Kristova vazmenoga otajstva. Pepelnica svojom simbolikom poziva vjernike na dublje promišljanje i promjenu srca. Svećenik pepelom pravi znak križa na čelu, i pri tome izgovara riječi: “Obratite se i vjerujte evanđelju”.
Pepeo kojim se vjernici posipaju dobiva se od spaljenih grančica prošlogodišnje Cvjetnice. Posipanjem pepela na Čistu srijedu podsjetnik je na Kristovu patnju i vjernikovu spremnost da sudjeluje svojim odricanjima i drugim oblicima pobožnosti u Kristovoj žrtvi. Posipanje pepela u kršćanskoj tradiciji označava pokoru i spremnost na novi život, na što podsjećaju riječi: “Obratite se i vjerujte evanđelju””, dok formula “Sjeti se, čovječe da si prah i da ćeš se u prah vratiti” podsjeća na čovjekovu smrtnost i prolaznost, kao i na potrebu da se čovjek u punoj poniznosti podloži Bogu, svome Stvoritelju.