Pastoralne aktivnosti

MInistranti

Ministranti

U župi sv. Nikole biskupa aktivno je tridesetak ministranata, osnovnoškolaca, srednjoškolaca i studenata. Ministriraju i dječaci i djevojčice.

Ministranti su poslužitelji oltara, sudionici bogoslužja. Na ministrantskim susretima uče kako obavljati određene službe tijekom euharistijskog slavlja i upoznaju se s liturgijskim prostorom, ruhom i predmetima te uče o liturgijskoj godini.

Sva djeca koja žele postati ministranti, mogu se prijaviti kod župnika ili kod voditelja ministranata.

Susreti ministranata održavaju se subotom u 10h u župnoj dvorani.

Voditelj: Ivan Golubić, vjeroučitelj

Zajednica mladih

U župi sv. Nikole aktivna je zajednica mladih. Susrećemo se jednom mjesečno sa svojim voditeljicama  magistrom teologije Anjom Sever i  animatoricom Leom Miloš,  kako bismo u opuštenoj atmosferi raspravljali o raznovrsnim temama, među kojima su iskustva današnjih mladih kršćanina među vršnjacima, pogledi na vjeru, približavanje Bogu kroz svakodnevne i često zanemarene sitnice te mnoge druge. Osmišljavamo plakate kojima približavamo pojedine dijelove liturgijske godine svojim sužupljanima. Tradicionalno pripremamo božićni igrokaz i ostale prigodne programe. Uz sve to, pripremamo se za susrete hrvatske katoličke mladeži.

Susreti mladih održavaju se nedjeljom nakon večernje svete mise.

Pozivamo sve koji nam se žele pridružiti da tako i učine!

Biblijska skupina

BIBLIJSKA SKUPINA

Ta gledajte, braćo, sebe, pozvane: nema mnogo mudrih po tijelu, nema mnogo snažnih, nema mnogo plemenitih. Nego lude svijeta izabra Bog da posrami mudre, i slabe svijeta izabra Bog da posrami jake;  i neplemenite svijeta i prezrene izabra Bog, i ono što nije, da uništi ono što jest,  da se nijedan smrtnik ne bi hvalio pred Bogom.

Kor 1, 26-30

Od veljače 2012. godine, Božjom milošću i providnošću te ljudskim trudom, u našoj župi se održavaju subotnji susreti sa Božjom riječi. Uz voditelja, đakona Miljenka Flajsa i zamjenice Zdenke Podhraški Relja, skupina se sastoji od 10 do 15 članova.

Božja riječ je središte našeg okupljanja. Kako je Božja riječ prevelika za jednog čovjeka, bez obzira kako on bio svet ili mudar, mi je zajednički istražujemo!
Svatko od nas, kod čitanja određenog teksta iz Biblije, treba se zapitati što je taj tekst značio ljudima koji su živjeli davno, a što Gospodin, kroz taj isti tekst, govori danas nama, meni. To je prigoda i za osobni susret između nas i Boga, način da svoj život živimo kao produženje Riječi koju slušamo, koju smo u sebi pohranili, nad kojom smo molili, spominjući se trajno Božje prisutnosti u dnevnim aktivnostima.
U tom istraživanju  ne postoje stručnjaci i laici, svi smo početnici, učenici!
Iz iskustva znamo da vjeru nije lako dijeliti s drugima, no isto tako znamo da smo potrebni jedni drugima da bi rasli u vlastitoj vjeri.
Sve to izgrađuje Crkvu, nas tj. tijelo Kristovo.

Evanđelje je knjiga Gospodinova života i napisana je da bude knjiga našeg života. Riječi ljudskih knjiga se shvaćaju. Riječi Evanđelja su pretrpljene: ne upijamo mi njih, već one upijaju nas i preobražavaju. 
Madeleine Delbrel

molitvena zajednica

Zajednica je nastala davne 1995. godine, za vrijeme župnika Silvija Brezovačkog. Od prvih dana sastajemo se utorkom navečer. Susret počinje sa svetom krunicom i misom. Poslije mise nastavljamo susret u vjeronaučnoj dvorani sa pjesmom, slavljenjem, poukom i molitvom. Zajednica broji tridesetak stalnih članova te dosta drugih koji dolaze da bi upoznali svoju vjeru na jedan drugačiji, prisniji način, te naučili doći u iskreno zajednišvo sa Bogom i Crkvom kroz molitvu, sakramente i proučavanje Božje riječi.

Također molimo za bolesne na duši i tijelu. Zajednica je uvela, uz blagoslov župnika Blaža Horvata, klanjanje na prve petke koje i animiramo pjesmom i meditacijama.

Naši članovi su aktivni u svim aktivnostima župe iz kojih dolaze. Smatramo da je  najveći blagoslov našeg zajedništva kad ljudi koji su daleko odlutali od Boga i Crkve se vrate svim svojim srcem i pronađu svoj drugi dom. Otvoreni smo za sve one koji žele doći i možda na novi način si približiti svoj odnos sa Bogom i Crkvom. Velika nam je podrška naš župnik Tomislav i đakon Miljenko koji su spremni uvijek pomoći kad sami ne možemo.  Zajednica je karizmatskog tipa tj. otvoreni smo novoj evangelizaciji o kojoj govori sv. Otac papa Benedikt u miru i njegov prethodnik blaženi Ivan Pavao II. Svojim odricanjem i dobrovoljnim prilozima pomažemo misije i skrbimo za svoju kumčad u Africi.

Svi ste dobrodošli

Molitvena
Veliki zbor

Mješoviti veliki župni zbor

Mješoviti zbor župe Sv. Nikole biskupa čine pjevači amateri koji se redovito skupljaju na svetoj misi nedjeljom u 9 sati. Zbor također pjeva u prigodama svih blagdana i različitih liturgijskih slavlja.

Repertoar zbora obuhvaća pučko i višeglasno liturgijsko pjevanje kao i vrijedna djela umjetničke glazbene literature. Dio bogatog repertoara zabilježen je na nosaču zvuka ˝Slavim te Gospode snimljenom 2000. godine na poticaj župnika vlč. Jurja Župančića.  Uz svesrdnu podršku bivšeg župnika preč. Blaža Horvata, kao i sadašnjeg župnika vlč. Tomislava Petrića, za dugu tradiciju kvalitetnog višeglasnog pjevanja u župi zaslužni su i bivši župnici vlč. Nikola Sertić i vlč. Đuro Golubić koji su bili skladatelji, te časne sestre Bosiljka Kasić i Evanđelista Rajić  koje su bile orguljašice. 

Danas sa zborom rade Natalija Imbrišak, dirigentica i Snježana Gregur, orguljašica. Natalija Imbrišak magistra je umjetnosti iz orgulja i profesor teorijskih glazbenih predmeta. Predaje orgulje u Srednjoj glazbenoj školi u Varaždinu. Uz djelovanje kao dirigentica i orguljašica, često i solistički koncertira na orguljama. Ekonomistica Snježana Gregur orguljašica je u župi već više od 30 godina.

Zbor rado izmjenjuje susrete sa drugim crkvenim zborovima, redovito sudjeluje na smotri zborova u povodu blagdana Sv. Cecilije u Varaždinu i s radošću se uključuje u sva glazbena događanja u Biskupiji. 35 članova jedna su glazbena obitelj uvijek voljna pomoći i u ostalim župnim  aktivnostima. Probe zbora održavaju se jednom tjedno (u slučaju potrebe i više), srijedom iza večernje mise.

Dobrodošli su svi koji vole liturgijsko pjevanje!

ZBOR MLADIH „IME LJUBAVI“

Zbor mladih “Ime ljubavi” djeluje od 1996. godine. U njihovu dugogodišnjem djelovanju izdan je jedan CD, a u pripremi je i drugi. Kao rezultat kršćanskog ozračja, konstantnog rada i međusobnog poticanja, zbor je uspio sudjelovati na mnogim festivalima duhovne glazbe; poput Krapinafesta, Stepinčevih nota, Dugafesta, Festivala dobrog Pastira, Festivala svete Cecilije i Martinfesta. Održali su Uskrsni koncert u svojoj župi i privukli mnoge slušatelje. Pjevali su i gostovali u brojnim župama Varaždinske biskupije i Zagrebačke nadbiskupije. Isto tako, svojim pjevanjem uveličavaju svečanost svetih misa tijekom mnogih trodnevnica u župi i izvan nje. Na večernjim nedjeljnim misama i svim blagdanima liturgijskim pjevanjem privlače mnoge mlade i potiču ih na aktivno sudjelovanje u Crkvi.
Probe pjevanja imamo svake nedjelje sat vremena prije večernje mise. Pozivamo sve mlade koji se žele uključiti u zbor i koji žele pjesmom, poput nas, slaviti Boga da nam se pridruže.

Zbor mladih
Dječji zbor

DJEČJI ZBOR MJEŠOVITOG UZRASTA

Zbor mješovitog dječjeg uzrasta aktivno slavi Gospodina na misama u 11 sati svake nedjelje. Zbor, većinom u današnjem sastavu, nastao je na poticaj ondašnjeg župnika preč. Blaža Horvata, a  podršku je dalje nastavio današnji župnik vlč. Tomislav Petrić. Pjevače čine djeca uzrasta osnovne i srednje škole. Redovito i s voljom dolaze na probe svake subote. Zbor vodi učiteljica vjeronauka Ivana Flajs, a za orguljama su Sabina Mikor i Monika Horvat.

Zbor je nekoliko puta nastupio u varaždinskoj katedrali povodom blagdana svete Cecilije, kao i u svojoj župnoj crkvi sv. Nikole biskupa. Zbor izvodi jednoglasne i dvoglasne skladbe. Njeguje pučke popijevke, kao i duhovne šansone.

Liturgijski čitači

Nakon što je zaživio susret Biblijske zajednice 2012. godine u kojoj je Božja riječ središnji dio okupljanja, rodila se i misao da se formira liturgijska zajednica službe čitača. Naime, iz tih susreta jedan broj vjernika laika se je ohrabrio, udružio i čitao Bibliju u vrijeme Došašća. Svaki dan prije Mise. I tako je krenulo. Iako je bilo vjernika – čitača i  prije, župnik Tomislav mi je predložio da te vjernike počnemo okupljati i posvetimo im veću pozornost, tj. pripremamo ih za službu liturgijskih čitača. Kako se ne radi samo o tome da netko lijepo čita, jer čitač je navjestitelj Božje riječi i toj Božjoj riječi treba pristupa iz vjere i dubokoga poštovanja, kroz ovo vrijeme nastojali smo im približiti kakav bi to trebao biti „čitač Božje riječi“ i na što bi sve trebao obratiti pozornost prilikom čitanja. Tako većina liturgijskih čitača sudjeluje u biblijskim večerima na kojima se promišlja o nedjeljnim čitanjima, a na mjesečnim susretima liturgijskih čitača dodatno se upoznaju sa osnovnim zakonitostima Biblije, poštivanjem nekih temeljnih pravila kod svakoga lijepoga čitanja, o zakonitostima jezika, ali i poruke. Nastojimo jednom godišnje otići na duhovnu obnovu u Duhovni centar Varaždinske biskupije Veternicu.

“Biti čitač, znači biti glas Božji, na radost i izgradnju zajednice vjernika i na posvećenje samog čitača.” (dr. Zvonko Pažin, “Priručnik za čitače”)

Zdenka Podhraški-Relja, voditelj

Liturgijski čitači