You are currently viewing Božić 2020.

Božić 2020.

  • Post author:
  • Post category:Vijesti
Svečano euharistijsko slavlje Rođenja Gospodinova na Božić je u našoj crkvi predvodio župnik Tomislav Petrić uz asistenciju đakona Miljenka Flajsa.
Župnik Tomislav nas je u svojoj prigodnoj propovijedi podsjetio kako danas, na svetkovinu Isusova rođenja, misna čitanja počinju odlomkom iz Knjige proroka Izaije u kojem se narodu, koji je pola stoljeća bio u progonstvu, javlja da mu je ropstvo okončano i omogućuje mu se povratak u domovinu, na razvaline jeruzalemske. Prorok navješćuje novi početak koji započinje s Bogom. To je jedna od poruka Božića. Bog dolazi čovjeku u njegov nesređeni život i razvaljenu svakodnevicu, u njegov život izmučen raznim teretima i grijesima, i započinje s čovjekom novi početak, drukčiji od dosadašnjih, početak Božje ljubavi spram nas ljudi. Tu poruku nam jasno progovara i Sveti Pavao u Poslanici Hebrejima kada govori da je Bog kroz povijest govorio po prorocima, a u ove dane se objavljuje u Sinu. Poslanica posebno naglašava Isusovu uzvišenost povrh svega stvorenoga, i povrh svih najsavršenijih bića kao što su anđeli. Bog se u konkretnom čovjeku otkriva ljudima, štoviše nudi im Spasitelja u svome Sinu. Stoga i evanđelista Ivan nastavlja u tom duhu kada nam progovara da je Isus Riječ koja se nastanila među nama i postala čovjekom poradi nas i našega spasenja. On svoje evanđelje započinje govorom o Riječi, stvaralačkoj Riječi po kojoj Bog stvara svijet, o tome kako je ta Riječ kod Boga i kako ona postaje Život i Svjetlo te kako ta ista Riječ postaje tijelom, čovjekom, konkretnim čovjekom – Isusom iz Nazareta. U svom Prologu Ivan sažima povijest vjere kao i Isusovu povijest. Govori kako je Isusovom djelovanju prethodilo Ivanovo svjedočanstvo za Svjetlo. Izričito govori kako to Svjetlo, kako Isus nije prihvaćen, nije  primljen od svojih, kako Isusa ni svijet ni njegovi nisu upoznali. No nemojmo zaboraviti da Ivan svoju riječ upućuje nama današnjim vjernicima. Jer mnogi kršćani svoje kršćanstvo, pa i ovaj božićni događaj, proživljavaju na razini riječi koja ne prelaze u djela vjere, koja Gospodin od nas očekuje. Ali Riječ Božja koja je postala tijelom, traži od nas da naša postane djelom, to jest da ne živimo samo na razini izjava, nego da se trudimo biti ono što nam ime govori – kršćani.
Na kraju mise župnik je svima čestitao Božić te zaželio da iz dana u dan živimo Božju riječ koja se utjelovljuje po nama u našoj Crkvi i u našem društvu.