Poziv biskupa Radoša na pomoć stradalima u potresu

Poziv biskupa Radoša na pomoć stradalima u potresu

 • Post author:
 • Post category:Vijesti

Varaždin, 31. prosinca 2020.

„Prijatelj ljubi u svako vrijeme, a u nevolji i bratom postaje.“ (Izr 17,17)


Draga braćo svećenici,
ovih nas dana mučne slike razrušenih domova i crkava, uplakanih ljudi koji u strahu napuštaju svoja ognjišta, sveopće nevolje, nevjerice i očaja, a osobito ljudskih žrtava, među kojima i ona poginule djevojčice, ne mogu ostaviti ravnodušnima na toliku ljudsku patnju. Utjelovljena Ljubav, koju smo prije nekoliko dana slavili u otajstvu Božića, poziva nas da i mi, u vremenu u kojemu živimo, tu istu Ljubav utjelovimo našim konkretnim djelima, da budemo oni u čijim će životnim Betlehemima svi ožalošćeni ipak pronaći svoje svratište. Stoga vam zahvaljujem što ste se već ovih dana, zajedno sa svojim župnim Caritasima i vjernicima, uključili u mnogobrojne akcije pomoći nastradalima Petrinje, Gline, Siska i okolice. Želeći da se i na biskupijskoj razini uključimo u pomoć nastradalima, i duhovnu i materijalnu, određujem za našu mjesnu Crkvu sljedeće:

 1. Na nacionalni Dan žalosti, 2. siječnja 2021. godine, proglašavam za područje Varaždinske
  biskupije Dan posta i molitve za sve stradale i poginule u potresu. Vjernike taj dan potaknite na osobnu i zajedničku molitvu, i u obiteljima i u našim Crkvama, podsjetivši ih da vlastito odricanje ima smisla samo ukoliko je iz ljubavi prema Bogu usmjereno prema drugima. Potaknite ih pri tom i da ono skromno čega će se taj dan postom odreći usmjere za pomoć žrtvama potresa, jer: „Tko ima dobra ovoga svijeta i vidi brata svoga u potrebi pa zatvori pred njim srce – kako ljubav Božja ostaje u njemu?” (1 Iv 3,17).
 2. U nedjelju, 10. siječnja 2021. godine, na blagdan Krštenja Gospodnjeg, određujem da sva kolekta – milostinja i ostali darovi vjernika – bude prikupljana za stradale u potresu. Isto tako, svi novčani darovi koje Vam vjernici u tu svrhu daruju toga, ali i svih prethodnih dana, neka se prilože navedenoj kolekti i dostave nakon 10. siječnja, što je prije moguće, ekonomatu Varaždinske biskupije.
 3. Mnogi se ovih dana žele uključiti i pomoći svojim darom. Kako bi primljena pomoć bila što
  učinkovitije raspoređena, došla do potrebitih i, što je sada najvažnije, nastavila se – jer je jasno da će ova nevolja potrajati, pozovite vjernike da svoj dar – radije nego hranu, odjeću i ostale potrepštine kojih je trenutno dovoljno – uplate na račun Hrvatskog Caritasa:
  HRVATSKI CARITAS, KSAVERSKA CESTA 12A, ZAGREB
  KOD PBZ (PRIVREDNA BANKA ZAGREB)
  IBAN: HR0523400091100080340, POZIV NA BROJ 12 20
  Ili pozivom na donacijski telefon:
  060 90 10 (6,25 KN PO POZIVU – PDV UKLJUČEN)
  U tu svrhu molim Vas da na prikladna mjesta izložite i plakat Hrvatskog Caritasa u  prilogu.


S vremenom ćemo ujedno razmotriti i usuglasiti i ostale načine kojima ćemo kao Crkva pomagati u daljnjoj obnovi razrušenih krajeva, osobito sakralnih objekata.
Unaprijed vam zahvaljujući na suradnji, na sve vas rado u ove svete božićne dane zazivam Božji
blagoslov, sa željom da nam svima nova 2021. godina bude ispunjena Božjim mirom!

Bože Radoš
varaždinski biskup