You are currently viewing 4. nedjelja kroz godinu

4. nedjelja kroz godinu

  • Post author:
  • Post category:Vijesti

Današnja nedjelja nam u svojim čitanjima, napose samom evanđelju predstavlja Isusa kao proroka. Isus se nalazi u Kafarnaumu, u hramu, u kojem pokazuje svoju božansku vlast i moć nad svime. I sile zla, koje su mučile ljude, pred njim se povlače, nemoćne su. Čudo je ovdje potvrda onoga što Isus govori. On čini ono što nitko od ljudi ne može učiniti. Gdje se on pojavi, Zli mora uzmaknuti, jer Bog je Isusa opunomoćio da nastupa protiv zlih sila. Kao vjernici smo pozvani vjerovati da je Bog svemoguć i da će nas osloboditi svakog zla, pa tako i zaštiti od Zloga, ali ne bez naše volje i želje. Drugim riječima Bog nam je dao slobodu da biramo želimo li njegovu pomoć i zaštitu kroz molitvu i sakramente ili ne, na nama je izbor. Svako od nas se može oduprijeti Božjoj volji, može Bogu kazati: „Bože, ostavi me na miru! Ja sam želim odlučivati o svom životu!“ Bog poštuje našu slobodnu volju i odluku, ne želi čovjeka na ništa prisiljavati. To je uvijek bio Isusov način postupanja s ljudima. On tumači Božju volju, on zove na Božji put, ali nikoga ne prisiljava. Njegova ponuda je uvijek otvorena: Ako hoćeš, ovo je Božja volja, idi tim putem. Ako se odazoveš, ako Boga poslušaš, imat ćeš ga za prijatelja, on će te voditi kroz život mudro i s ljubavlju kao što te je mudro i s ljubavlju i stvorio. Današnja četvrta nedjelja nam jasno želi osvijestiti da u svima nama ima slabosti, zla i grijeha i da nam je potrebna Božja ozdraviteljska riječ. Stoga su nam po Isusu darovani sakramenti kao duhovni lijek kojim se možemo i moramo liječiti. Po njemu nam je dana Božja riječi koju svake nedjelje slušamo, kao i euharistijski kruh koji blagujemo, kruh koji je njegovo tijelo za život vječni. Dragi vjernici, budimo otvoreni toj Božjoj ponudi i nemojmo nikada pred njom zatvarati svoja srca i duše.

ŽUPNE OBAVIJESTI

VAŽNA OBAVIJEST O BLAGOSLOVU OBITELJI

Iako smo zbog pandemije korona virusa otkazali tradicionalni božićni blagoslov obitelji, naš varaždinski biskup mons. Bože Radoš, ovih dana je donio odluku,  zbog nešto povoljnije situacije s korona virusom,  da se može ići blagoslovom obitelji po župama. Odluku o načinu blagoslova prepustio je samim  župnicima.

Đakon Miljenko i ja, svjesni da situacija s korona virusom jest nešto povoljnija, ali nikako manje opasna nego u božićno vrijeme, odlučili smo da nećemo ići redovitim načinom (od kuće do kuće) blagoslova, nego ćemo ići u blagoslov samo onim obiteljima koje zatraže blagoslov obitelji putem prijave u župni ured. Prijaviti se možete putem telefona u uredovno vrijeme od utorka do petka od 16:30 h do 17:30 h. Prijave traju sljedeća dva tjedna, nakon kojih ćemo u dogovoru s vama, doći blagoslovit vam obitelj, pridržavajući se svih epidemioloških mjera.

VAŽNA OBAVIJEST ZA KRIZMANIKE I PRVOPRIČESNIKE

Iako su naši kandidati za  sakramente ponovno sjeli u školske klupe i tragom toga trebala je početi njihova kateheza u crkvi, zamoljeni smo od strane našeg županijskog stožera da pričekamo s katehezama do 15. veljače kako bismo imali jasniju sliku glede popuštanja mjera. Stoga ćemo obavijest o početku kateheza za naše prvopričesnike i krizmanike dati nakon 15. veljače 2021.

 

KRŠTENJE

  • Luka Podrug – subota (6.2.2021.) u 16:30 h

Dragi vjernici s obzirom na nove mjere našeg nacionalnog stožera na Svetim misama smije biti prisutno najviše 25 ljudi. Molim vas da se toga strogo pridržavamo kako bi se ova zaraza što prije smirila.

Kako bismo omogućili što većem broju vjernika prisustvovati na Svetoj misi uveli smo još jednu dodatnu misu koja će biti subotom navečer u 18 h i bit će zamjena za nedjeljnu.

U vjeri i nadi da će nas dobri Bog sve sačuvati žive i zdrave, čuvajmo sebe i svoje bližnje poštujući mjere koje su donesene radi nas i očuvanja našega zdravlja.

Božji blagoslov svima