You are currently viewing Blagdan Svijećnice

Blagdan Svijećnice

  • Post author:
  • Post category:Vijesti

Na blagdan Svijećnice ili prikazanja Isusova u hramu, večernju misu u 18 h predslavio je vlč. Ivan Bingula, svećenik na studiju liturgijske glazbe u Beču u zajedništvu s domaćim župnikom Tomislavom. Đakonirao je naš stalni đakon Miljenko.

Velečasni Ivan nam je posvijestio da današnjim blagdanom slavimo četrdeseti dan nakon Isusova rođenja, kada su ga njegova majka Marija i Josip prikazali Bogu u jeruzalemskom hramu i tako izvršili Zakon Gospodnji. Tim činom je Isus sam pošao ususret svome narodu, ali i svima nama da nas spasi i otkupi.

Današnja svetkovina poprima ime po blagoslovu svijeća, koji smo i mi imali na početku ove euharistije te smo tako zamolili Isusa da bude naše svijetlo koje će nam osvjetljavati životne staze. Svatko od nas dobro zna da čovjek koji hoda po mraku bez svjetla lako zaluta i lako upadne u razne nevolje i probleme. To je na žalost slika mnogih naših suvremenika koji svjesno odbacuju svjetlo Krista i pokušavaju sami pronaći put bez Boga. Zato nas vjernike današnja svetkovina poziva da odaberemo Krista za svjetlo na našim životnim putevima kako ne bismo lutali u tami beznađa i grijeha. Propovjednik nas je potaknuo da je i današnji blagdan dan posvećen na osobiti način našim redovnicama i redovnicima, te smo pozvani posebno moliti za njih, ali i za nova redovnička zvanja.