You are currently viewing Blagdan Sv. Blaža (Vlaha)

Blagdan Sv. Blaža (Vlaha)

  • Post author:
  • Post category:Vijesti

Na važnost slavljenja blagdana sv. Blaža podsjeća nas blagopokojni kardinal Franjo Kuharić kroz svoju propovijed koju je izrekao davne 1984. u Dubrovniku.
Nekoliko misli iz propovjedi… „štovanjem sv. Vlaha, biskupa i mučenika… neprestano se učvršćuje i prenosi vjera kao svijetla i draga baština koja se nosi kroz vjekove, koja se ne čuva samo u Dubrovniku nego i u povijesti hrvatskoga naroda preko trinaest stoljeća. Ovim slavljem potvrđuje se naše katoličko zajedništvo i povezanost zemaljske Crkve s nebeskom Crkvom. Ovo slavlje također potvrđuje našu povezanost s onim kome Isus reče: Ti si Petar – Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju, i vrata paklena neće je nadvladati (Mt 16,18). Tako sv. Vlaho kao biskup i mučenik povezuje i s Petrom i s Petrovim nasljednicima…“ (Blagdan svetog Vlaha, SVNZ, 2/1984, str. 64-65).
I mi smo kao župna zajednica proslavili večernjom svetom misom u 18 h blagdan sv. Blaža i zamolili njegov zagovor da nas očuva od svake bolesti grla i svakog drugog zla. Misu je predvodio vlč. mr. Ivan Bingula, student liturgijske glazbe u Beču i svojoj nadahnutoj propovijedi nas je potaknuo da se ugledamo u svece poput sv. Blaža koji su nama današnjim vjernicima svijetli primjer koji trebamo uvijek slijediti, jer nas oni vode do smisla našeg spasenja Isusa Krista. Uz vlč. Ivana misu je služio naš domaći župnik Tomislav, a đakonirao stalni đakon Miljenko. Nakon mise prisutnim vjernicima podijeljen je blagoslov grla.