You are currently viewing Blagdan Gospe Lurdske

Blagdan Gospe Lurdske

  • Post author:
  • Post category:Vijesti

Na blagdan Gospe Lurdske u subotu, 11. veljače, svečano smo proslavili Dan bolesnika i zaštitnicu naše župne. Mise su slavljene u 9 i 18 h. Misu u 9 h predvodio je vlč. Nikola Bukovčan, župnik u Koprivničkom Ivancu, u zajedništvu s domaćim župnikom, vlč. Tomislavom. Na toj misi podijeljen je sakrament bolesničkog pomazanja za one koji su se osjetili potrebnim toga sakramenta. 

Večernju misu u 18 h predvodio je pater Marijan Opitz, župnik u Sv. Antunu Padovanskom, u koncelebraciji s mons. Leonardom Markačem, župnikom u Močilama, vlč. Ivanom Bingulom, svećenikom na studiju liturgijske glazbe u Beču i domaćim župnikom Tomislavom. Propovijedao je fra Ivan Majić, đakon u Sv. Antunu Padovanskom, koji je ujedno posluživao s našim trajnim đakonom Miljenkom. U svojoj nadahnutoj propovijedi đakon Ivan nas je potaknuo na primjeru malene Bernardice koja je slušala Mariju i ustrajno dolazila k njoj, iako se u početku bojala, ali je kasnije ohrabrena Majčinskom ljubavlju postala njena prenositeljica poruke u kojoj je Marija pozvala svijet na obraćenje i molitvu krunice. Poslušala je Mariju i pronašla izvor ljekovite vode koja i danas teče u Lurdu podno špilje ukazanja. U drugom dijelu svoga razmišljanja đakon Ivan nas je pozvao na molitvu za bolesne i nemoćne, ali i za medicinsko osoblje koje se nesebično daruje za bolesne i nemoćne poslužujući im, liječeći i ublažujući njihove boli. Na kraju nas je fra Ivan pozvao da svojim životom i mi svećenici i đakoni, ali i sav vjerni puk budemo jedni drugima putokaz do Krista i spasenja, utječući se i moleći zagovor, One koja ju nam je sam Gospodin dao podno svoga križa za Majku.

Ukazanje Gospe Lurdske dogodilo 1858. godine u malenom francuskom gradiću Lurdu. Gospa se objavila malenoj djevojčici Bernardici koja je zajedno sa svoje dvije prijateljice skupljala drva na rijeci Gavi. Tu joj je poručila i objavila veliku tajnu koju danas slavimo kao dogmu:   “Ja sam Bezgrješno Začeće”.