You are currently viewing Proslava župnog zaštitnika sv. Nikole biskupa

Proslava župnog zaštitnika sv. Nikole biskupa

  • Post author:
  • Post category:Vijesti

Radosna srca i ispunjenih duša proslavili smo i ove godine našeg župnog zaštitnika sv. Nikolu biskupa. Za sam blagdan pripremali smo se trodnevnom duhovnom pripravom. U nedjelju navečer misu u 18 h predslavio je župnik Tomislav, a pjesmom animirao zbor mladih Ime ljubavi. Drugog dana duhovne priprave, na blagdan sv. Barbare, misu u 18 h predslavio je svećenik u miru, vlč. Josip Jagarčec, a pjesmom animirao zbor mladih. U svojoj nadahnutoj propovijedi vlč. Josip potaknuo nas je na nasljedovanje svetaca prvih kršćanskih vremena, čija krv je temelj kršćanstva i naše vjere. Trećeg dana duhovne priprave misu u 18 h predslavio je župnik u Drnju, Petar Krašek, a animirao Veliki župni zbor. U svome promišljanju vlč. Petar nas je pozvao da budemo istinski svjedoci Krista za čije se rođenje i u ovome došašću pripremamo. Na sam dan župnog blagdana misu zornicu predslavio je župnik Tomislav i u kratkom promišljanju pozvao vjernike da se nadahnjuju na životima svetaca, koji iako su živjeli u prvim kršćanskim vremenima, imaju nam itekako što poručiti u ovo naše današnje vrijeme.

Svečanu koncelebriranu misu u 11h predslavio je župnik u Starigradu, Ivica Puškadija, u zajedništvu sa svećenicima iz dekanata. Vlč. Ivica u svojoj nadahnutoj propovijedi potaknuo je okupljene vjernike da se ugledaju na jednostavnost, poniznost i dobrotu sveca što ga danas slavimo, jer sv. Nikola iako je svetac prve Crkve, početak 3. stoljeća, itekako svojim primjerom ima što nama današnjim vjernicima poručiti i na što nas pozvati, a to je spremnost na darežljivost i ljubav prema Stvoritelju i bližnjemu. Također je spomenuo i suvremenike naše povijesti, svetu majku Tereziju i blaženog Alojzija Stepinca koji su poput svetog Nikole zračili ljubavlju prema Bogu i bližnjima. Nakon mise okupljenu dječicu posjetio je Sv. Nikola koji im je podijelio prigodne darove. Misu je pjesmom animirao naš Veliki župni zbor.

Proslavu svoga župnog zaštitnika završili smo večernjom misom u 18 h koju je predslavio vlč. Damir Slamek, župnik u Koprivničkom Ivancu. Velečasni je aktualizirao evanđeoski odlomak u kojem Isus šalje sedamdeset dvojicu učenika u svijet da šire evanđelje, pozvao je i nas da budemo Isusovi učenici i da naši međusobni razgovori, ne budu samo o tjelesnoj stvarnosti, nego također i o duhovnoj, jer smo stvoreni ne samo za ovozemaljsko i propadljivo nego za Božje i vječno. Nakon mise djeca iz O. Š. Đuro Ester pod vodstvom svoje vjeroučiteljice, časne sestre Donate, dozvali su Svetog Nikolu s pjesmom i kratkim igrokazom. Pjevanje je animirao naš dječji zbor pod ravnanjem Ivane Flajs, vjeroučiteljice. Nakon misnog blagoslova došao je Sveti Nikola kako bi podijelio darove djeci. Darove nam je i ove godine donirala naša Podravka d.d. na čemu joj svesrdno zahvaljujemo.