You are currently viewing Blaževo

Blaževo

  • Post author:
  • Post category:Vijesti

U subotu, 3. veljače, misom u 18 h svečano smo proslavili blagdan sv. Blaža, biskupa i mučenika. Mučenici su oduvijek bili primjeri ljubavi prema Bogu koji su privlačili i davali snagu kršćanskog svjedočenja, osobito u vrijeme progona kršćana.

Da mučeništvo još uvijek daje snagu i privlačnost i nama današnjim vjernicima pokazuju nam i brojni vjernici koji su se okupili diljem svijeta, pa tako i u našoj domovini, slaveći mučenika biskupa Blaža pod čiji zagovor su se utjecali. I u našoj župi, na misi koju je predvodio vlč. Ivan Bingula, uz koncelebraciju vlč. Josipa Jagarčeca i župnika Tomislava, okupio se velik broj vjernika koji su došli moliti pomoć i zaštitu od Gospodina po svečevom zagovoru. Vlč. Ivan nam je u svojoj nadahnutoj propovijedi približio značenje mučeništva u Crkvi kako u prvim kršćanskim vremenima, tako i u ovo naše vrijeme, u kojem diljem svijeta još mnogi kršćani podnose progone i mučeništvo za Boga. Pozvao nas je da budemo uvijek spremni na progone i optužbe kojima i u ovo naše vrijeme se vjera progoni i omalovažava, a tako s njome i mi vjernici. Na misi je đakonirao i navijestio evanđelje naš trajni đakon Miljenko, a misu pjesmom animirao naš veliki zbor potpomognut članovima zbora mladih i dječjeg zbora.

Na blagdan sv. Blaža običava se obred grličenja i molitva da nas Bog po njegovom zagovoru očuva od svake bolesti grla i svakog drugog zla, stoga smo i mi nakon misnog blagoslova svi zajedno pristupili obredu grličenja.