Preporuka za postupanje vezano uz pojavu COVID-19 bolesti

  • Post author:
  • Post category:Vijesti

Varaždinski biskup Bože Radoš, u petak 13. ožujka je, svećenicima i vjernicima Varaždinske biskupije, uputio preporuku za postupanje vezano uz pojavu COVID-19 bolesti.

 

Draga braćo svećenici,

potaknut pastirskom brigom za povjereno mi stado, osjećam dužnost obratiti se vama i povjerenim vam zajednicama, kako bismo i mi sa svoje strane kao vjernici preuzeli odgovornost jedni za druge u ovim trenucima globalne pandemije koronavirusa.

Nastavno na zaprimljenu Preporuku za postupanje vezano uz pojavu COVID-19 bolesti uzrokovane novim koronavirusom i vjerska slavlja i druga vjerska okupljanja koju je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo, do daljnjega za područje naše Varaždinske biskupije određujem sljedeće:

ZA VJERNIKE:

1. Neka vjernici pravodobno, redovito i ustrajno slijede preporuke civilnih vlasti u vezi postupanja za smanjenje rizika zaraze novim koronavirusom (SARS-CoV-2), osobito s obzirom na opće mjere zaštite od respiratornih bolesti (higijena ruku i nosa).

2. Neka sva vjerska okupljanja i slavlja izbjegavaju osobe koje imaju bolest ili samo simptome infekcije dišnih putova (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće s disanjem, kratak dah).

3. Neka vjerska okupljanja i slavlja izbjegavaju osobe koje su bile na zaraženim područjima ili u bilo kakvom mogućem kontaktu s osobama na koje se sumnja ili kod kojih je potvrđena prisutnost bolesti.

4. Neka vjerska okupljanja i slavlja izbjegavaju osobe starije životne dobi i osobe s bilo kojom vrstom kroničnih bolesti.

5. Gore navedene kategorije osoba u takvim situacijama ne veže obveza nedjeljom i drugim zapovijedanim blagdanima sudjelovati u misi, koju neka – sukladno pravnoj odredbi – zamijene vremenom provedenim u molitvi, osobito sudjelujući u misnim slavljima ili pobožnostima putem televizijskog i radijskog prijenosa (usp. kann. 1246-1248, ZKP).

ZA SVEĆENIKE:

1. Neka se sa svetih mjesta – osobito župnih crkava, kapela i svih liturgijskih prostora ukloni blagoslovljena voda iz škropionica koje neka ostanu u potpunosti očišćene, prazne i suhe.

2. Neka se vjernike u misnom slavlju ne poziva na pružanje znaka mira, izostavivši u potpunosti tu liturgijsku gestu.

3. Neka svećenik, kao i svaki drugi djelitelj svete pričesti, prije i nakon misnog slavlja opere ruke sapunom i vodom, a neposredno prije dijeljenja svete pričesti i nakon toga također i nekim dezinficijensom za ruke (antibakterijskim gelom ili medicinskim alkoholom). U tu svrhu praktično je staviti posudicu s medicinskim alkoholom uz oltar – primjerice, može stajati na stoliću za prinos darova.

4. Nužno je posebno pridržavati se svih higijenskih mjera i prilikom pripreme svega što je potrebno za misno slavlje. Neka se na to upozore sakristani i sakristanke odnosno župni suradnici koje inače sudjeluju u pripremi svega što je potrebno za misu.

5. Neka se sveta pričest podjeljuje na ruku, privremeno do daljnjega u potpunosti izostavivši način podjeljivanje svete pričesti u usta, o čemu neka se ponovno prije obreda svete pričesti podsjeti i obavijesti prisutne vjernike. Prilikom podjeljivanja svete pričesti na ruku neka se izbjegava fizički kontakt.

U CRKVENIM PROSTORIMA:

1. Neka se posveti posebna pozornost higijeni i dezinfekciji svih crkvenih prostora, na što osobito upozorite one koji o navedenom vode brigu, i to na način da se učinkovitim sredstvima redovito i detaljno čiste površine koje ljudi stalno ili češće dotiču, kao i da se navedeni prostori redovito provjetravaju.

2. Molimo da se ne organiziraju velike korizmene ispovijedi, već neka svaki župnik u svojoj župi pruži redovito mogućnost pojedinačnih ispovijedi – isključivo u ispovjedaonici u kojoj su ispovjednik i pokornik fizički odijeljeni (rešetka sa zaštitnom folijom) ili u prostoru u kojemu je moguće između ispovjednika i pokornika osigurati udaljenost od najmanje jednoga do dva metra, izbjegavajući bliski kontakt.

3. Neka se izbjegavaju liturgijska i vjerska okupljanja prilikom kojih na malom prostoru dolazi do grupiranja velikog broja ljudi, vodeći brigu – koliko god je moguće – o poštivanju preporuke stožera civilne zaštite da broj sudionika ne prelazi stotinjak osoba.

4. Neka se na ulasku u crkvene prostore na prikladno i vidljivo mjesto stave plakati o pravilnom pranju ruku i mjerama zaštite koji vam se dostavljaju u prilogu, a sukladno preporuci stožera za civilnu zaštitu.

5. Neka se na ulasku u crkvene prostore, a osobito sanitarne prostorije, postave – ukoliko ih je moguće nabaviti – sredstva za dezinfekciju ruku.

6. Do daljnjega neka se u crkvenim prostorima ne održavaju župni vjeronauk i bilo kakve druge pastoralne aktivnosti – župnih zborova, udruga, društava, zajednica.

Vjernike pozovite na dosljedno pridržavanje ovih uputa – u duhu korizmene pokore, osobito ih podsjećajući da su život i tjelesno zdravlje dragocjeni Božji darovi. Treba ih razumno njegovati, obazirući se na potrebe drugih i na zajedničko dobro« (usp. br. 2288, KKC). Isto tako, s očinskom ih pažljivošću potaknite da prihvate ove upute jer su kao vjernici obvezni slijediti s kršćanskom poslušnošću ono što posvećeni pastiri, budući da predstavljaju Krista, odrede kao upravitelji Crkve (usp. kan. 212 S1, ZKP).

S obzirom na stalne promjene epidemiološke situacije i posljednje preporuke pozivam vas da kontinuirano pratite razvoj situacije, a s obzirom i na nove – moguće još strože mjere.

U molitvi i brizi jedni za druge, osobito za sve bolesne i potrebite, upućujem vam srdačan pozdrav u Gospodinu!

Bože Radoš
varaždinski biskup