You are currently viewing Uputa varaždinskog biskupa mons. Bože Radoša svećenicima i svim ostalim vjernicima zbog pogoršanja epidemiološke situacije

Uputa varaždinskog biskupa mons. Bože Radoša svećenicima i svim ostalim vjernicima zbog pogoršanja epidemiološke situacije

  • Post author:
  • Post category:Vijesti

Draga braćo svećenici, braćo i sestre u Kristu!

Svjedoci smo ovih dana pogoršanja epidemiološke situacije novim valom širenja zaraze koronavirusom. Iako su i dalje na snazi odredbe o slavljenju svetih misa i drugih liturgijskih slavlja u vrijeme zaraze, a koje sam vam uputio Pismom od 1. svibnja ove godine (v. http://www.biskupija-varazdinska.hr/vijesti/pismo-biskupa-radosa-svecenicima-o-slavljenju-svetih-misa-i-drugih-liturgijskih-slavlja-u-vrijeme-zaraze-koronavirusom/40957), svjestan sam da su se mnoge od tih mjera opuštenije primjenjivale zbog povoljnije epidemiološke situacije. No, zbog činjenice da iz dana u dan raste broj novooboljelih, kao i da polako ulazimo u jesen, a na što nas osobito stručnjaci upozoravaju, ponovno vas pozivam na odgovorno ponašanje, praćenje i primjenjivanje svih mjera koje su trenutno na snazi, kao i na spremnost prilikom uvođenja novih mjera, onako kako se one budu predlagale i donosile od strane lokalnih i nacionalnog Stožera civilne zaštite. Stoga upućujem na dosljednu primjenu svih propisanih mjera koje su dostupne na službenim poveznicama državnih institucija: www.koronavirus.hr i https://civilna-zastita.gov.hr, a posebno na primjenu lokalnih mjera propisanih za određenu županiju, gradove i općine na teritoriju naše Biskupije.

Iz recentno donesenih mjera, vidljivo je da se lokalno predlaže odgoda svih planiranih manifestacija na kojima se okuplja veći broj osoba i koje nije moguće nadzirati, tj. kod kojih nije moguće provoditi nadzor u smislu kontrole provođenja propisanih epidemioloških mjera i evidentiranja prisutnih osoba na istima, a što se među ostalim odnosi i na veća vjerska okupljanja, poput naših „prošćenja“. Vas, dragi svećenici, potičem na izbjegavanje velikih i vremenski dugih liturgijskih i drugih slavlja u zatvorenim prostorima, gdje nije moguće održavati predviđeni fizički razmak od minimalno 2 metra i ostale uvjete osobne higijene i higijene prostora. Stoga ponovno predlažem održavanje slavlja na otvorenom, ondje gdje je to moguće, a kako bi se na najmanju moguću mjeru smanjila mogućnost širenja zaraze. Ondje gdje svećeniku nije moguće prema vjernicima držati propisani razmak, a kao što je primjerice slučaj prilikom podjeljivanja svete pričesti (isključivo na ruku) ili pak prilikom obrednih gesta koje podrazumijevaju bliži kontakt, svećenik je dužan nositi masku, a u zatvorenom prostoru – prema odredbama koje će u datom trenutku biti na snazi – i svi ostali sudionici. Isto tako pozivam vas svećenike da i inače potičete vjernike na nošenje maski u zatvorenim crkvenim prostorima, kao i da uvedete to kao obavezu gdje i kada isto bude naloženo od strane mjerodavnih civilnih vlasti.

Potičem, također, i vas svećenike osobno da izbjegavate druženja ili pak slavlja za obiteljskim stolom u zatvorenom prostoru, a kako bi se izbjegle situacije potencijalne potrebe samoizolacije i/ili oboljenja, zbog kojih bi se moglo dogoditi da ugrozite svoje ili tuđe zdravlje, a povjerene nam vjernike ostavimo bez redovite pastoralne skrbi. U svemu ostalom prilikom liturgijskih i drugih slavlja pratite propisane uvjete, i one na snazi i one koje će se eventualno progresivno donositi.

Svećenike ponovno pozivam i na primjenu općih i specifičnih Preporuka za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom obreda u crkvama i molitvenim prostorima vezano uz vjerska okupljanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 30. travnja 2020. (https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Preporuke_HZJZ_vjerska-okupljanja-30-04-2020.pdf). Također, ondje gdje će možda biti potrebno ograničiti i broj sudionika, pridržavajmo se uputa i odredaba nadležnih stožera, kojima se potrebno obratiti i čije je mišljenje potrebno zatražiti i u organizaciji svih većih slavlja. Svećenike isto tako molim neka redovito i trajno pozivaju i potiču vjernike na obdržavanje svih mjera u duhu vjerničke i građanske poslušnosti, kršćanske odgovornosti za vlastiti i tuđi ljudski život i zdravlje. Sve vjernike molim da se i nadalje odgovorno ponašaju s obzirom na praćenje vlastitog zdravstvenog stanja (svi koji su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19 ili su pod sumnjom da bi mogli biti zaraženi s COVID-19 ili su u samoizolaciji), osobito starije i bolesne.

„Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za prijatelje“ (Iv 15, 13). Budimo u ljubavi odgovorni jedni prema drugima, darujmo svoj život drugima u ovoj situaciji brinući na takav način o njima. Dar Kristova predanog tijela, dar Njegove prolivene krvi za Njegovu zaručnicu Crkvu, dar je Njega za nas i za naše spasenje, ali po Njemu i dar nas samih za druge, a na što nas osobito podsjeća i potiče sveto „ludbreško čudo“ čijoj proslavi koračamo ususret. Zagovoru Blažene Djevice Marije, Majke Božje Žalosne, koju osobito štujemo i na našoj Veternici kamo su braća pavlini odlazili utjecati se Nebeskoj Majci tražeći njezin zagovor za duševno i tjelesno zdravlje, preporučujem cijelu našu Crkvu varaždinsku!

U Varaždinu 29. kolovoza 2020.

 

                                                                                                                     ✠ Bože Radoš

                                                                                                                 varaždinski biskup