You are currently viewing Pješačko hodočašće u Ludbreg, 30.8.i 6.9.2020.
dav

Pješačko hodočašće u Ludbreg, 30.8.i 6.9.2020.

  • Post author:
  • Post category:Vijesti

Nekoliko žena iz naše župe pješačilo je u Ludbreg povodom blagdana Predragocjene Krvi Kristove po peti put zaredom. Ove godine bilo je i nedoumica da li ići ili ne s obzirom na situaciju koja je specifična i nova za sve, uzrokovana COVID-19 virusom, ali uz Božju providnost, žarku želju i  nakane, krenule su u dva termina. I to je bilo novo iskustvo. Vremenske prilike su im bile naklonjene i uspješno su prohodale zavjetno hodočašće i prisustvovale svečanoj svetoj Misi. Na taj način su posvjedočile svoju vjeru uz osobne nakane i zavjete.

Ludbreško proštenište jedinstveno je i poznato po zavjetu Hrvatskog Sabora da će u Ludbregu izgraditi kapelu u čast Presvetoj Krvi Isusovoj. Zavjet je učinjen 15.12.1739. godine u vrijeme dok je u Moslavini oko Volodera punih 7 mjeseci harala strašna epidemija kuge. Iz nepoznatih razloga taj zavjet nije ispunjen i vrlo brzo pao je u zaborav. Ipak,  4.9.1994. kardinal Franjo Kuharić je pred gotovo 100.000 okupljenih vjernika blagoslovio novu kapelu. Točno 50 godina nakon zavjeta što ga je na blagdan Krista Kralja u zagrebačkoj katedrali u Zagrebu izrekao zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac!

U ovim izazovnim vremenima utecimo se svi zajedno Predragocjenoj Krvi Kristovoj i molimo da nas zaštiti od epidemije kao i naše pretke.