You are currently viewing 3. NEDJELJA KROZ GODINU – NEDJELJA BOŽJE RIJEČI

3. NEDJELJA KROZ GODINU – NEDJELJA BOŽJE RIJEČI

  • Post author:
  • Post category:Vijesti

IZ BILJEŠKE KONGREGACIJE ZA BOGOŠTOVLJE

O NEDJELJI BOŽJE RIJEČI

Nedjelja Božje riječi, određena od pape Franje da se slavi svake godine na treću nedjelju kroz godinu, podsjeća sve, pastire i vjernike, na važnost i vrijednost Svetog pisma za kršćanski život, kao i na odnos između Božje riječi i liturgije: „Kao kršćani jedan smo narod koji putuje kroz povijest, snažen prisutnošću Gospodina u našoj sredini koji nam govori i koji nas hrani. Dan posvećen Bibliji ne želi biti jednom na godinu, nego jednom za čitavu godinu, jer nam je prijeko potrebno rasti u dobrom poznavanju i ljubavi prema Svetom pismu i Uskrslome koji ne prestaje lomiti riječ i kruh u zajednici vjernikâ. Zato nam je potrebno ući u prisni odnos sa Svetim pismom; u suprotnom naša će srca ostati hladna, a oči zatvorene, pogođeni, kakvi već jesmo, bezbrojnim oblicima sljepoće“.

Stoga ova nedjelja predstavlja dobru priliku za ponovno čitanje nekih crkvenih dokumenata, posebice Uvodne napomene Reda misnih čitanja [Praenotande Ordo Lectionum Missae], koja predstavlja sintezu teoloških, liturgijskih i pastoralnih načela u vezi s Božjom riječi koja se naviješta u Misi, ali i sintezu koja se odnosi i na sva druga liturgijska slavlja (sakramenti, sakramentali, liturgija časova).

Među brojnim svecima i sveticama, koji su svi svjedoci Evanđelja Isusa Krista, sveti Jeronim može biti primjer velike ljubavi prema Božjoj riječi. Kao što se nedavno podsjetio papa Franjo, bio je „neumorni učenjak, prevoditelj, egzeget, duboki poznavatelj i strastveni širitelj Svetog pisma. […] Slušajući Sveto pismo, Jeronim pronalazi sebe, lice Boga i svoje braće i sestara, i produbljuje ljubav prema zajedničkom životu“.

Ova Bilješka ima nakanu probuditi, u svjetlu Nedjelje Božje riječi, svijest o važnosti Svetog pisma za naš vjernički život, počevši od njegova odjeka u liturgiji koja nas stavlja u živi i trajni dijalog s Bogom. „Božja riječ koja se sluša i slavi, poglavito u euharistiji, hrani i iznutra jača kršćanske vjernike i osposobljuje ih za vjerodostojno svjedočenje Evanđelja u svakodnevnom životu“.

Iz Kongregacije za bogoštovlje i stegu sakramenata, 17. prosinca 2020.

✠ Robert kard. Sarah, prefekt                                                          ✠ Arthur Roche, nadbiskup tajnik

ŽUPNE OBAVIJESTI

Dragi vjernici s obzirom na nove mjere našeg nacionalnog stožera na Svetim misama smije biti prisutno najviše 25 ljudi. Molim vas da se toga strogo pridržavamo kako bi se ova zaraza što prije smirila.

Kako bismo omogućili što većem broju vjernika prisustvovati na Svetoj misi uveli smo još jednu dodatnu misu koja će biti subotom navečer u 18 h i bit će zamjena za nedjeljnu.

U vjeri i nadi da će nas dobri Bog sve sačuvati žive i zdrave, čuvajmo sebe i svoje bližnje poštujući mjere koje su donesene radi nas i očuvanja našega zdravlja.

Božji blagoslov svima

 Zahvaljujem svima koji ste do sada darovali svoj dar za potrebe naše župe, bilo kao obiteljski dar, bilo kao dar za blagoslov obitelji, koji na žalost ove godine nije bilo moguće ostvariti zbog pandemije izazvane korona virusom.

Dragi Bog neka nagradi svaki vaš dar svojom svemoćnom ljubavlju.