You are currently viewing 6. nedjelja kroz godinu
mde

6. nedjelja kroz godinu

  • Post author:
  • Post category:Vijesti

Dragi vjernici, današnja nedjelja nastavlja se na prošlo nedjeljnu poruku. Dok nas je prvo čitanje upoznalo s Levitskim zakonikom koji gubavce isključuje iz zajednice, evanđelist Marko nam je prenio događaj iz Isusovog života, njegov susret s gubavcem i njegovo ozdravljenje, koji Isusa prikazuje kao onoga koji svakoga, pa i gubavce, ponovo uključuje u život zajednice. U duhu ove poruke o Isusu koji nikoga ne isključuje nego svakoga uključuje, današnje evanđelje pred nas stavlja dvostruki zahtjev. Prvi je da se, bez obzira u kakvoj se trenutno situaciji nalazimo, osjećamo li se „gubavima“ odnosno isključenima iz zajednice zbog bilo kojeg razloga, ne bojimo s gubavcem iz današnjeg evanđelja prići Isusu, kršeći čak i pravila koja nam to zabranjuju, i zamoliti ga da nas očisti, spasi, ponovo uključi. Gubavac se, premda mu je to zakonski bilo strogo zabranjeno, približio Isusu s uvjerenjem da ga on ne samo može nego i hoće „očistiti“ i vratiti mu dostojanstvo koje je gubom izgubio. I nije se prevario u Isusu. Isus ga nije razočarao, kao što on nikoga i nikad nije razočarao. Možda su to učinili oni koji su se predstavljali da djeluju u njegovo ime, ali ne i Isus. Zato, bez obzira u kakvom se stanju nalazimo i bez obzira na zakonske i druge prepreke na koje ćemo naići prije nego dođemo do Isusa, krenimo prema Isusu. On nas neće prevariti. Neće nas razočarati. Samo dođimo, kleknimo i zamolimo: „Ako hoćeš, možeš me očistiti!“ I on će to učiniti. Drugi zahtjev današnjeg evanđelja je da se svi mi, a osobito mi koji pretendiramo da djelujemo i govorimo u Isusovo ime, ponašamo prema „gubavcima“, odnosno svima onima koji se osjećaju isključeni, onako kako bi se prema njima ponašao Isus. A on „u svojoj bezgraničnoj ljubavi ide ususret svakoj osobi, bez iznimke“. Današnje evanđelje tu njegovu bezgraničnu ljubav sažima u jednu jednostavnu rečenicu: „Isus ganut pruži ruku, dotače ga se, pa će mu: ‘Hoću, budi čist!’“ Evo nam primjera! Ne smijemo sa svojim zakonima i postupcima ljude isključivati, nego trebamo tražiti načina da ih uključimo. Trebamo ih, kao i Isus, doticati sa suosjećanjem. Dozvolimo da nas gane trpljenje tolike naše braće i sestara, svih koji su i u ovom našem vremenu i društvu isključeni, jer po njima Krist želi očitovati svoju ljubav i potaknuti nas na milosrđe.

ŽUPNE OBAVIJESTI

VAŽNA OBAVIJEST ZA KRIZMANIKE I PRVOPRIČESNIKE

Od ovog tjedna nastavljamo s vjeronaukom za naše prvopričesnike i krizmanike. Prvopričesnici imaju u srijedu 17.02. 2021. u 9 h, a krizmanici u subotu 20.02. 2021. u 9 h u crkvi.

VAŽNA OBAVIJEST O BLAGOSLOVU OBITELJI

Iako smo zbog pandemije korona virusa otkazali tradicionalni božićni blagoslov obitelji, naš varaždinski biskup mons. Bože Radoš, ovih dana je donio odluku,  zbog nešto povoljnije situacije s korona virusom, da se može ići blagoslovom obitelji po župama. Odluku o načinu blagoslova prepustio je samim  župnicima.

Svjesni da situacija s korona virusom jest nešto povoljnija, ali nikako manje opasna nego u božićno vrijeme, odlučili smo da nećemo ići redovitim načinom (od kuće do kuće) blagoslova, nego  ćemo ići u blagoslov samo onim obiteljima koje zatraže blagoslov obitelji putem prijave u župni ured. Prijaviti se možete putem telefona u uredovno vrijeme od utorka do petka od 16:30 h do 17:30 h, nakon čega ćemo u dogovoru s vama, doći blagoslovit vam obitelj,  pridržavajući se svih epidemiološkim mjera.

 

Dragi vjernici s obzirom na mjere našeg nacionalnog stožera na Svetim misama smije biti prisutno najviše 25 ljudi. Molim vas da se toga strogo pridržavamo kako bi se ova zaraza što prije smirila.

Kako bismo omogućili što većem broju vjernika prisustvovati na Svetoj misi uveli smo još jednu dodatnu misu koja će biti subotom navečer u 18 h i bit će zamjena za nedjeljnu.

 

U vjeri i nadi da će nas dobri Bog sve sačuvati žive i zdrave, čuvajmo sebe i svoje bližnje poštujući mjere koje su donesene radi nas i očuvanja našega zdravlja.

Božji blagoslov svima