You are currently viewing NEDJELJA CVJETNICE – MUKE GOSPODNJE

NEDJELJA CVJETNICE – MUKE GOSPODNJE

  • Post author:
  • Post category:Vijesti

Dragi vjernici, današnjom nedjeljom započinje Veliki tjedan, vrijeme u kojem se solidariziramo s Isusom na njegovu križnom putu, s njegovom mukom i smrću da bismo se puni nade, pridružili blagdanu njegova uskrsnuća. Isus je danas svečano ušao u Jeruzalem. Ljudi su bili radosni, oduševljeni; pratili su ga maslinovim granama i pozdravljali poklicima: „Hosana sinu Davidovu!“ Tko bi mogao i pomisliti da je u razdraganoj povorci Sluga Jahvin, Patnik, čovjek najveće boli, Isus, na kojega će se za koji dan sručiti sva pakost farizeja, pismoznanaca, pa i slijepa mržnja danas oduševljenog puka, kad pred Pilatom bude zahtijevao smrt poklicima: „Raspni ga, raspni!“ Teško je zamisliti da su to bili isti ljudi. Čovjek se pita kako su mogli tako brzo prijeći s oduševljena klicanja i svečanih pozdrava na kobne i tragične osjećaje neprijateljstva. Svjesni smo da su prošla i ova korizma posebne u našem životu, jedinstvene do sada jer čitav svijet se našao u svojevrsnoj borbi protiv opake bolesti izazvane korona virusom. Stoga se i mi možemo sjediniti s Isusom patnikom na njegovom križnom putu jer kroz ovo iskustvo pandemije prolazimo kroz svojevrsni križni put kao pojedinci i kao narod, ali i čitav svijet. Isusov današnji ulazak u grad Jeruzalem poticaj je i nama vjernicima da se u duhu zaputimo s Njim i apostolima u grad Jeruzalem i da u smislu Kristove patnje i umiranja pronađemo utjehu i nadu za svakoga pojedinoga od nas. Slaveći Kristovu muku i u duhu gledajući Isusa patnika koji će i ovih dana velikog tjedna, a osobito vazmenog trodnevlja proći pored nas kao čovjek koji je sve naše boli uzeo na se i ponio ih na križ, nemojmo dopustiti da on prođe u našim srcima nezapažen. U današnjoj nedjelji i u Isusovom iskustvu ljudske proslave i ljudske odbačenosti, preko kojih je Isus postao dionik svih naših proslava i svih naših odbačenosti, nazire se još jedna stvarnost koja će nam biti u potpunosti rasvijetljena iduće nedjelje. To je stvarnost Isusovog uskrsnuća. Molimo zajedno i ove korizme, da nas  Kristova ljubav s križa ohrabri da ne zdvajamo pred poteškoćama života, već da nas ova životna situacija učvrsti u vjeri i molitvi za sve one koje je bolest korona virusa pogodila, za sve one koji su ostali bez svojih bližnjih, za sve one koji se na bilo koji način brinu za bolesne, za sve koje su pogodili i ovi nedavni potresi, molimo osobito za naše medicinsko osoblje i sve vrijedne i hrabre ljude u svim organizacijama koje su se uključile u ovu zajedničku borbu za spas čovječanstva. Neka nam svima bude blagoslovljen Veliki Tjedan u koji smo ušli i neka nam pripravi srca za susret s Uskrslim Gospodinom.

ŽUPNE OBAVIJESTI

VAZMENO TRODNEVLJE

  •  Veliki četvrtak

Isusova ustanova euharistije riječima: „Ovo činite meni na spomen!“  i svećeničkog reda, riječima: „Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas!“ (Iv 15, 16). Ove godine zbog situacije s korona virusom izostavlja se obred pranja nogu.

  • Veliki petak

Proslava muke Gospodinove. Dio obreda sadržava klanjanje i ljubljenje Gospodinova križa. Ove godine zbog epidemioloških mjera izostavlja se ljubljenje križa, a ostaje kratki osobni poklon pred križem, nakon kojeg se vraća na svoje mjesto.

  • Velika subota

Pohod Božjem grobu i klanjanje pred izloženim Presvetim euharistijskim sakramentom. Crkva će biti otvorena od 8 h ujutro. Organizirano klanjanje pred Presvetim bit će od 19:30 h do 20 h, nakon kojega započinje Vazmeno bdijenje.

 

Uskrs

  • svetkovina Gospodinova uskrsnuća i naš najveći kršćanski blagdan
  • mise su u 7h, 9h, 11h i 19 h

 

Blagoslov hrane

  • Velika subota u 17 h  

Blagoslov će biti u crkvi i oko crkve (ako to vrijeme dopusti), stoga vas molim da ne stvaramo gužvu u crkvi nego budimo vani gdje će nakon molitve, službenik crkve doći blagosloviti hranu.

  • Uskrs pod ranom misom u 7 h.

 

Molim vas da se držimo svih epidemioloških mjera i čuvamo svoje zdravlje i svojih bližnjih.