Cvjetnica, 28.03.2021.

Cvjetnica, 28.03.2021.

  • Post author:
  • Post category:Vijesti

Nedjeljom muke Gospodnje ili Cvjetnicom započinjemo Veliki tjedan, neposrednu pripravu za Uskrs. To je blagdan koji nas uvodi u vrhunac korizmene priprave za blagdan Uskrsnuća. U liturgiji se sjećamo Isusovog svečanog mesijanskog ulaska u Jeruzalem, u koji je ušao jašući na magarcu, dok ga je narod pozdravljao mašući palminim granama kao Mesiju, Davidova sina. Zbog epidemiološke situacije, ove godine nije se pjevala Muka po Marku već su liturgijski čitači pročitali, po zadanim ulogama, muku na svim misnim slavljima.

Župnik Tomislav Petrić je slavio svete mise uz trajnog đakona Miljenka Flajsa.

Službeni latinski naziv Nedjelja palmi ili Muke Gospodnje potječe od jeruzalemskih kršćana koji su se od 4. st. skupljali popodne toga dana na Maslinskom brdu slaveći Službu Riječi, a potom uvečer u procesiji s grančicama palmi i masline u ruci ulazili u Jeruzalem. Taj se vjernički običaj prakticirao u Rimu od 9. st. odakle se proširio po cijeloj Crkvi.

Po uzoru na Jeruzalem misno slavlje započinje procesijom s maslinovim ili palminim grančicama, a kod nas ponekad i grančicama od nekog drugog svježeg grmlja, koje su znak naše odanosti Kristu Kralju. Nažalost i ovaj običaj je ove godine izostao zbog mjera koje su predviđene zbog pandemije covid virusa. Inače se tim činom uvijek ponavlja gesta oduševljenja naroda koji je Isusa dopratio iz Betanije u grad Jeruzalem, a grančicama iz procesije okitit će se križ ili sveta slika u kući i ona će biti znak i podsjetnik da ostanemo vjerni Kristu Isusu sve do druge Cvjetnice.