You are currently viewing Blagdan Gospe Lurdske

Blagdan Gospe Lurdske

  • Post author:
  • Post category:Vijesti

Na blagdan Gospe Lurdske u petak, 11. veljače, svečano smo proslavili Dan bolesnika i našu župnu suzaštitnicu. Mise su slavljene u 9 i u 18 h. Misu u 9 h predvodio je vlč. Nikola Bukovčan, župnik u Koprivničkom Ivancu, u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Tomislavom. Na toj misi podijeljen je sakrament bolesničkog pomazanja za one koji su se osjetili potrebni toga sakramenta.

Večernju misu u 18 h predvodio je vicerektor bogoslovije, preč Josip Đurin, u koncelebraciji s mons. Leonardom Markačem, župnikom u Močilama, i p. Marijanom Opitz, župnikom u Sv. Antunu P., a posluživao je trajni đakon Miljenko Flajs. U svojoj nadahnutoj propovijedi, prečasni Josip nas je potaknuo na primjeru malene Bernardice koja je slušala Mariju i ustrajno dolazila k njoj, iako se u početku bojala, ali je kasnije ohrabrena Majčinskom ljubavlju postala njena prenositeljica poruke u kojoj je Marija pozvala svijet na obraćenje i molitvu krunice. U drugom dijelu svoga razmišljanja prečasni Josip nas je pozvao na molitvu za bolesne i kroz vlastite primjere koje je doživio u susretu s bolesnom djecom koju pohađa u bolnici, potaknuo nas da bolest kako vlastitu, tako i naših bližnjih, ne shvaćamo kao Božju kaznu nego kao priliku da iskusimo Njegovo milosrđe. Na kraju nas je pozvao da svojim životom, i mi svećenici i vjernici, budemo jedni drugima putokaz do Krista i spasenja, utječući se i moleći zagovor, One koja je u Kani Galilejskoj pokazala da je naša Majka, koja je uvijek s nama u svim našim životnim prilikama i ne prilikama.

Ukazanje Gospe Lurdske dogodilo 1858. godine u malenom francuskom gradiću Lurdu. Gospa se objavila malenoj djevojčici Bernardici koja je zajedno sa svoje dvije prijateljice skupljala drva na rijeci Gavi. Tu joj je poručila i objavila veliku tajnu koju danas slavimo kao dogmu:   “Ja sam Bezgrješno Začeće”

Galerija slika s mise u 9 h

Galerija slika s mise u 18 h