You are currently viewing CVJETNICA

CVJETNICA

  • Post author:
  • Post category:Vijesti

Dragi vjernici današnja nedjelja nosi naziv Cvjetnica, stoga i danas donosimo u naše crkve cvijeće i maslinove grane na blagoslov u znak slavnog Isusova ulaska u grad Jeruzalem gdje će On za nas podnijeti muku i smrt na križu. Zato se današnja nedjelja naziva i Nedjeljom muke Gospodnje. Dan je to kojim započinje Veliki i Sveti tjedan i u kojem čitamo povijest posljednjih Isusovih dana kojima je on izvršio i završio svoje mesijansko poslanje navjestitelja i svjedoka Božje ljubavi. Svojim svečanim ulaskom u Jeruzalem Isus nastupa kao kralj. Ali ne kao zemaljski kralj koji stvara dojam moći, koji ljudima hoće vladati i suditi im. On dolazi spasiti svoj narod tako da se predaje na križ iz ljubavi i u poslušnosti Ocu nebeskome. Svjetina, što mu je klicala u trenutku njegovoga ulaska u Jeruzalem, nije shvaćala niti prihvaćala tu temeljnu poruku Isusovog poslanja na Zemlji, ljubav. Zato je važno na Cvjetnicu misliti upravo o tome – da se ljubav Božja najviše očitovala u Križu Kristovom te da kršćani tu istu ljubav u svojim životima samo po križu i s križem mogu navijestiti i posvjedočiti. Zato se svako crkveno slavlje, gdje se okuplja zajednica Isusovih vjernika, događa u sjeni i znaku križa. Znakom križa započinjemo svoj život u krštenju, znakom križa započinjemo svaki svoj dan, svaki svoj posao, svaku svoju molitvu, a znakom križa također završavamo svoj zemaljski hod. Ne postanemo li svjesni da je križ sastavni dio našeg svakodnevnog života, da bez njega nema nasljedovanja Isusa Krista, u opasnosti smo da se i nama dogodi ono isto što se dogodilo Židovima: da mu danas kličemo – „Hosana!“, a sutra na nekom od križnih putova da mu vičemo – „Raspni ga!“ Cijeli liturgijski događaj Cvjetnice usmjeren je upravo tome da zapali oganj čiste i velikodušne ljubavi u svima koji Krista slijede. Bog nas je u svome Sinu uzljubio i predao sama sebe za nas, da bismo mi bili dionici neba i subaštinici vječnosti. Neka nas i ovaj Veliki tjedan potakne da budemo bolji ljudi i vjernici ohrabrujući svoje živote u otajstvu muke, smrti i uskrsnuća Isusova.

ŽUPNE OBAVIJESTI

BLAGOSLOV HRANE:

  • subota (16.4.2022.) u 17 h
  • nedjelja (17.4.2022.) u 7 h

VJERONAUK:

  • ovaj tjedan nema vjeronauka, ali su prvopričesnici i krizmanici dužni doći na Mise i obrede Velikog tjedna (četvrtak, petak, subota i nedjelja)

Sakrament Prve svete pričesti u našoj župi bit će 8.5.2022. (nedjelja) u 11 h, a sakrament svete Potvrde 14.5.2022. (subota) u 10 h.

ŽUPNI LISTIĆ