You are currently viewing Susret pastoralnih i ekonomskih župnih vijećnika u  Varaždinskoj biskupiji

Susret pastoralnih i ekonomskih župnih vijećnika u Varaždinskoj biskupiji

  • Post author:
  • Post category:Vijesti
Varaždinska biskupija organizirala je susrete vijećnikâ župnih pastoralnih i župnih ekonomskih vijeća u tjednu od 12. do 17. rujna ove godine. Ovi susreti svojevrsno su hodočašće župnih predstavnika u varaždinsku katedralu i Biskupiju o 25. obljetnici uspostave Varaždinske biskupije.
Na susret su pozvani svi vijećnici zajedno sa svojim župnicima, a susreti su započeti večernjom svetom misom u varaždinskoj katedrali koju je predvodio biskup Bože Radoš u koncelebraciji sa prisutnim župnicima. Nakon toga susreti su nastavljeni u prostorijama Pastoralnog centra Varaždinske biskupije. Svakog dana okupljali su se vijećnici iz dva dekanata prema unaprijed određenom rasporedu. To su bili Bednjanski i Ivanečki, Čakovečki i Preloški, Đurđevački i Virovski dekanati, Istočnovaraždinski i Zapadnovaraždinski i Koprivnički i Ludbreški te Štrigovski i Varaždinskotoplički dekanati.
Ove susrete, za župne ekonomske vijećnike, vodili su preč. Mirko Horvatić, ravnatelj Biskupijskih ustanova za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika te preč. Josip Hadrović, ekonom Varaždinske biskupije, dok su susret za župne pastoralne vijećnike predvodili preč. Anđelko Košćak, biskupski vikar za kler, preč. Josip Koprek, biskupijski povjerenik za pastoral obitelji te vlč. Leonardo Šardi, biskupijski povjerenik za osobe s invaliditetom.
Naša župa je sudjelovala u petak, a uz puno novih informacija, važno je istaknuti riječi koje je uputio biskup Bože Radoš svima na jadnom od susreta:
„Draga braćo i sestre, vi imate jednu ulogu u zajednici, imate i dar od Gospodina. Pozvani ste da ugradite to u zajednicu Crkve, u liturgijsku zajednicu, u zajednicu onih koji naviještaju riječ Božju…Vi kao članovi ekonomskog i pastoralnog vijeća pozvani ste da dalje širite, da pružate ruke, da vidite one najslabije i da njih privodite Bogu. Ne znamo tko na koji način doprinosi bogatstvu i ljepoti Crkve. To Bog sam zna. Netko se može osjetiti beskoristan, jer ne može više doći očistiti crkvu, ni doći u crkvu, ali ima sklopljene ruke. Mi ne znamo kako Bog djeluje po onima koji su najslabiji…Upravo je i to vaša zadaća – da njih vrednujemo i da budemo bliski s njima, da im damo mjesto koje njima pripada. to je sveto mjesto u zajednici vjerika…Neka Gospodin dadne da svatko izvrši svoje poslanje u tijelu Crkve na radost i bogatstvo svakoga od nas i naših zajednica.“
 
* Izvor:  Varaždinska biskupija