You are currently viewing 3. korizmena nedjelja

3. korizmena nedjelja

  • Post author:
  • Post category:Vijesti

Današnja nedjelja stavlja pred nas sliku čovjeka koji žeđa za vodom. Prvo čitanje nam jasno prikazuje što je voda značila Izraelskom narodu. Sam Bog se u vodi objavio ljudima kao njihov suputnik i spasitelj. Kad je Mojsije udario u stijenu potekla je voda da napoji narod u pustinji. Bila je to objava Boga koji je izabrani narod spasio od žeđi u pustinji i omogućio put u Obećanu zemlju. Voda je simbol nadnaravnog života, simbol Duha Svetoga. I sam Isus, čuli smo u današnjem odlomku evanđelja, služi se vodom kako bi pristupio jednoj izgubljenoj duši koju želi dovesti na pravi put. Samarijanka dolazi po vodu u vrijeme koje nije ni najmanje prikladno. Njezin dolazak odvija se da je nitko ne vidi. Dok drugi odmaraju od žege ona zbog svoje povijesti i grešnog života ne želi dovesti ni sebe ni druge u neugodan položaj. No običan svakodnevni ritual toliko neophodan kao što je to odlazak po vodu Bog koristi za veliki susret s čovjekom. Za poziv na obraćenje. Susret je započelo kako vjera i obraćenje obično i započinju, nenametljivo od običnog Božjeg pristupa čovjeku, koji se spušta na razinu svakoga kroz razgovor o onom svakodnevnom. Čovjek je biće komunikacije. Isus je znao da je ova jednostavna žena, s krčagom u ruci, grješnica, željna ljudske sućuti, razumijevanja njezine situacije i razgovora koji ne osuđuje. Događa se duboki, istinski, otvoreni susret, susret pun ljubavi između Boga i grešnog čovjeka. Susret koji rađa obraćenjem i promjenom života. Susret u kojem žena Samarijanka spoznaje bitno: spoznaje sebe i svoga Spasitelja koji je sama ljubav i milosrđe. Oslobođena Isusom i njegovom ljubavlju koja se po Duhu Svetom razlila u njezinom srcu, ona postaje tražiteljica drugih ljudi.

I svakoga od nas Bog želi susresti da bi nas ponovo napojio živom vodom koja nas preobražava u nove i bolje ljude, koja nas pere od nečistoće naših padova i grijeha.

Danas je početak tjedna solidarnosti s braćom i sestrama u Bosni i Hercegovini. Solidarnost nas poziva na aktivno življenje ljubavi prema onima koji su potrebni naše blizine, ne samo materijalne nego i molitvene. Stoga neka nas ovaj tjedan još više učvrsti u toj ljubavi koja je Božji dar nama vjernicima kako bismo tu ljubav  konkretno živjeli prema svima, a napose prema potrebnima i na taj način bili Božji svjedoci u ovome svijetu.

ŽUPNE OBAVIJESTI

VJERONAUK:

  • krizmanici – subota (18.3.2023.) u 9 h
  • prvopričesnici – subota (18.3.2023.) u 10 h

SUSRET MINISTRANATA:

  • subota (18.3.2023.) u 11 h

RASPORED PJEVANJA ŽUPNIH ZBOROVA:

  • po redovitom rasporedu

SASTANAK PASTORALNOG VIJEĆA:

  • petak (17.3.2023.) u 18:30 h u župnoj dvorani

U subotu (18.3.2023.) je duhovna obnova za mlade u dekanatu – priprava za križni put mladih. Susret započinje u župi Reka s misom u 18 h.

U sakristiji i župnom uredu upisujemo stare, bolesne i nemoćne za uskršnju ispovijed po kućama (prilikom prijave ostaviti broj telefona).

ŽUPNI LISTIĆ