You are currently viewing Nedjelja Svete Obitelji – Stara godina

Nedjelja Svete Obitelji – Stara godina

  • Post author:
  • Post category:Vijesti

Dragi vjernici, prva nedjelja nakon blagdana Božića posvećena je obitelji. Nije to bez razloga jer i sam Bog se rodio u obitelji, želeći time svim naraštajima kroz povijest naznačiti važnost obitelji. U Božjem naumu obitelj je bila i ostala najsvetija stanica ljudskog života, ona je temeljno ognjište u kojem čovjek stječe svoj kulturni, vjerski i nacionalni identitet, ognjište iz kojeg izrasta u odrasla čovjeka pozvana da osniva vlastitu obitelj i nastavlja tako Božji naum opstanka čovječanstva na zemlji. Dok slavimo blagdan Svete obitelji prisjećamo se kako je Sin Božji postao čovjekom rodivši se iz krila majčina, te je time postao članom ljudske obiteljske zajednice u kojoj je njegova majka Marija živjela s Josipom. Isus nije ušao samo na duhovan način u ljudsku obitelj, već je ušao na sasvim konkretan način jer je ušao u zajednicu dvoje ljudi koji su se bili Bogu posvetili. Tom posvetom bilo je oplemenjeno i njihovo međusobno zajedništvo, a dolaskom Sina Božjega u njihovu životnu stvarnost do kraja je bilo uzvišeno i posvećeno. Prihvaćajući Sina Božjega u svoje zajedništvo oni su time utrli put i otvorili prolaz svakoj obitelji koja u ovome svijetu traži put vjerodostojnog obiteljskoga života. Božji Sin koji je ušao u ljudsku obitelj, posvetio ju je svojom prisutnošću i čini da ona izvrši ono iskonsko poslanje koje joj je Bog namijenio, a to je da bude mjesto klanjanja Bogu i poštivanja njegove svete volje. Njegovim ulaskom u ljudsku obitelj, obitelj postaje mjesto autentičnog života koja se nadahnjuje na Bogu, a ne samo ljudska zajednica koja se ravna po ljudskim mjerilima.

Danas ujedno i slavimo staru godinu i zahvaljujemo Bogu na svim milostima i darovima kojima nas je obdario u ovoj protekloj godini i molimo njegov blagoslov i snagu za ovu novu godinu koja je pred nama. S tim mislima i željama želim svima vama sretnu i mirom blagoslovljenu novu 2024!

ŽUPNE OBAVIJESTI

Na blagdan Bogojavljenja bit će blagoslov vode pod misom u 9 h.

ŽUPNI LISTIĆ

 

MOLITVA ZA OBITELJ

Sveta nazaretska obitelji, tvojoj nebeskoj zaštiti predajemo sve naše obitelji.
Isuse, učini da u svakoj obitelji vladaju odnosi ljubavi i povjerenja. Nauči djecu poslušnosti roditeljima, marljivosti u školskim i drugim obavezama. Oslobodi ih od utjecaja zla i zaštiti od svake ovisnosti. Daj da rastu u mudrosti i Božjoj milosti kao što si ti rastao u svojoj obitelji.
Marijo, naša Majko, tvojoj dobroti preporučujemo srce svake žene i majke. Udijeli joj otvorenost životu, strpljivost i smisao za žrtvu. Daj da sa svojim mužem bude vlastitim primjerom prva odgojiteljica vjere svojoj djeci.
Sveti Josipe, skrbniče Isusa i Marije, izmoli očevima otvorenost Božjem vodstvu, posao koji će raditi u marljivosti i poštenju i vrijeme koje će posvetiti svojoj ženi i djeci.
Isuse, Marijo, Josipe, predajemo vam sve obitelji, a na poseban način one koje su najpotrebnije vaše pomoći. Bdijte nad nama i čuvajte nas u svojoj ljubavi! Amen.

Lectio Divina s don Boscom