You are currently viewing Pepelnica, 26.2.2020.

Pepelnica, 26.2.2020.

  • Post author:
  • Post category:Vijesti

Poruka Pepelnice s  kojom počinje preduskrsno  pokorničko vrijeme dade se sažeti u jednoj rečenici: “Obrati se čovječe, dok još imaš vremena!”.

Pepelnica ili Čista srijeda je kršćanski spomendan kojim započinje korizma. Slavi se 40 dana prije Uskrsa (ne računajući nedjelje).

To je dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta, početak korizmenog vremena. Na blagdan Pepelnice, svećenik posipa kršćane pepelom uz riječi: “Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti.” (lat: Memento homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris) ili “Obratite se i vjerujte Evanđelju!”. Post na Pepelnicu i Veliki petak, odnosi se na katolike od navršene 18. do započete 60. godine života, a nemrs za starije od 14 godina.
Pepeo je simbol pokore i poziv je kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve, a također podsjeća da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca. Dobiva se spaljivanjem blagoslovljenih grančica korištenih na Cvjetnicu prethodne godine. Pepeo se blagoslivlja svetom vodom i kadi tamjanom. Pepelnica je pomični spomendan, pa nije svake godine istog datuma.
U našoj župi sv. Nikole biskupa, na večernjoj svetoj Misi, župnik Tomislav Petrić i đakon Miljenko Flajs su uz riječi “Obratite se i vjerujte Evanđelju!” posipali vjernike pepelom kao znak i poziv na pokoru i obraćenje, te početak korizmenog vremena.