You are currently viewing Zahvalno hodočašće povodom 25. godišnjice Varaždinske biskupije

Zahvalno hodočašće povodom 25. godišnjice Varaždinske biskupije

  • Post author:
  • Post category:Vijesti

Povodom 25. obljetnice osnutka Varaždinske biskupije, bilo je organizirano zahvalno biskupijsko hodočašće u Rim, na koje se uputilo 36-ero naših župljana.

Prvi dan proveli smo u Asizu, gradu svetog Franje, gdje smo imali svetu misu u Gornjoj bazilici, koju je predvodio biskup Bože Radoš. Posjetili smo i crkvu sv. Damjana, baziliku svete Klare te crkvu Svete Marije Anđeoske.

Drugi dan stigli smo u Rim. Slavili smo misu zahvalnicu u katedrali svetog Petra u Vatikanu, koju je predvodio naš biskup Bože Radoš u koncelebraciji sa prisutnim svećenicima. To su bili veličanstveni trenuci za nas hodočasnike i za sve prisutne svećenike, đakone i bogoslove. Pohodili smo i baziliku Svete Marije Velike, zaštitnice grada Rima, Svete stube, Lateransku baziliku i crkvu Svetog Križa u kojoj se čuva relikvija svetog Križa iz Jeruzalema. Dan je bio ispunjen i obilovao je mnogim milostima darovanim od Gospodina.

Treći dan, ponosni i zahvalni, započeli smo prisustvom na općoj audijenciji s papom Franjom. Doživljaj kojeg će svatko čuvati u svom srcu i za kojeg riječi nisu dovoljne. Ohrabreni Papinim riječima, krenuli smo u daljnje razgledavanje ovog prelijepog grada. Od Anđeoske tvrđave i mosta, do crkve sv. Ignacija Loyalskog, fontane di Trevi, velebnih povijesnih građevina, do našeg Zavoda i crkve sv. Jeronima, našeg komadića hrvatskog tla u „vječnom gradu“ , kako je rekao naš biskup Bože Radoš na svetoj misi. U toj našoj crkvi odzvanjao je glas 500 hodočasnika i njihovih svećenika u zajedničkoj molitvi i pjesmi.

Četvrti, naš zadnji, dan u Rimu započeo je svetom misom u bazilici sv. Pavla izvan zidina. Nakon toga smo prošetali do Coloseuma, Rimskog foruma i još do niz poznatih građevina i crkava koje se nalaze u tom dijelu grada. Da bi sve to mogli vidjeti i obići, s nama je bio naš koprivničanac, svećenik Nikola Tomašević, koji se nalazi na doktorskom studiju u Rimu. A uz njega je svima na usluzi bio i naš drugi koprivničanac i voditelj, kancelar Ivan Rak. Od srca im se zahvaljujemo i preporučamo u vaše molitve.

Zadnji dan hodočašća slavili smo svetu misu u Padovi, u svetištu svetog Leopolda Mandića i zahvalili mu na svemu što smo doživjeli na hodočašću, te stavili svoje molitve u njegove svete ruke. Nakon mise smo posjetili baziliku svetog Antuna Padovanskog i baziliku svete Justine, nakon koje smo krenuli prema svojim domovima, zahvalni dragom Bogu na svim primljenim milostima na ovom hodočašću naše Varaždinske biskupije.