Sveti Nikola Biskup
Župni susreti Život župe
DUHOVNI CENTAR VETERNICA
 
USKRS, 05.04.2014.

Uskrs, 05.travnja
Na nedjelju Uskrsnuća Isusova, župnik T. Petrić je predvodio je uskrsna misna slavlja u 7h - s obredom blagoslova hrane, u 9h, 11h i u18h. Pozdravljajući vjernike, župnik je istaknuo da je svetkovina Uskrsa - svetkovina pobjede života nad smrću. Isus je pobijedio smrt, ne samo svoju, nego i našu, te je i nama otvorio vrata vječnosti. Zato smo se danas posebno radosni sabrali oko Isusove muke, smrti i pobjede u uskrsnuću, rekao je biskup. Na kraju mise župnik je, čestitajući okupljenima, istaknuo kako je Uskrs zajednički blagdan sviju jer je Isus za svakoga od njih umro i uskrsnuo. Jedni drugima želimo da nam Uskrs bude sretan i blagoslovljen, a to znači da nas Isus svojom milošću prati na našem zemaljskom životnom putu da bismo se svi zajedno s Njime mogli radovati u vječnosti.

Dobro došli  na WEB stranicu Župe svetog Nikole biskupa Koprivnica !
Župa svetog Nikole biskupa Koprivnica
mastermario66
mastermario66

WYSIWYG Web Builder
 
TIJELOVO, 04.06.2015.

Tijelovo je za nas katolike, svetkovina u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Slavi se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva.
Povjesno, pojavljuje se u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću. Augustinska redovnica sv. Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji, imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakrament.Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije, želi proširiti na cijelu Crkvu. No, brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu. Euharistija kao sakrament budi nam pozornost kako Otajstvo Boga mora imati nekakvo svoje materijalno očitovanje - da bi nam uopće bilo dostupno. "Čistu" duhovnost je nemoguće doseći - ukoliko ona nije dostupna na neki način našim osjetilima. Susrećemo ga po sredstvima Njegova priopćavanja nama - koje zovemo sakramentima. Sve što postoji, sakrament je Boga, no u Euharistiji - na osobit način, budući je tu Bog prisutan: uistinu, stvarno, supstancijalno. Ne tek simbolički, niti samo svojim djelovanjem - već osobno.
Uz blagdan su vezane procesije, kojima se vjera javno svjedoči. Ona, naime, treba svoje očitovanje u i javnom životu - kako bi bila prepoznata kao autentična u privatnom životu.  Ove godine Tijelovska procesija je krenula od Pastoralnog centra sv. Alojzija Stepinca gdje je bila i sveta Misa koju je predvodio fra M.Opitz u kocelebraciji sa svećenicima K.Pačalatom i T.Petrićem, te stalnim đakonom M.Flajsom, kao i prva od četiri postaje na kojima su vjernici uz pjesmu i latice ruža koje su posipala djeca,  pratili izloženo Tijelo Kristovo. Druga postaja je bila kod kapelice sv. Florijana, treća kod crkve sv. Nikole biskupa, a završna u crkvi sv. Antuna Padovanskog.