Sveti Nikola Biskup
Župni susreti Život župe
        

Kada dobronamjerni putnik posjeti grad Koprivnicu, pogled mu zapljeni velebni toranj župne crkve Sv. Nikole B. koji ga mami da navrati u nju i pomoli se Bogu i sv. Nikoli.
Starodrevna župa spominje se pri prvoj službenoj vizitaciji Ivana Arhiđakona iz 1334. godine, iako se smatra  mnogo starijom. 

U povijesti, kao najstarije duhovno središte grada Koprivnice, bila je duhovno utočište ondašnjem čovjeku. Iako je u početku bila pod zaštitom Blažene Djevice Marije kojoj je i prvotna crkva bila posvećena, zbog dotrajalosti crkve sredinom 17 st. podignuta je u koprivničkoj tvrđavi nova, sadašnja crkva posvećena Sv. Nikoli biskupu. Zagrebački biskup Petar Petretić  posvetio ju je 1657. godine. Zalaganjem župnika Nikole Poderkovića pod čijom je brigom izgrađena velebna crkva, izgrađen je nešto kasnije i novi župni stan.
U novoizgrađenoj crkvi ima pet zidanih oltara od kojih su tri posvećena zajedno s crkvom. Župna crkva je kroz povijest proživjela  potrese i mnoge neprijateljske navale  i ostala do danas duhovni ugaoni kamen grada.  Kako je povijest grada Koprivnice bogata, tako i župa uz grad veže svoju bogatu povijest koja je na zavidnoj razini. Do druge polovice prošlog stoljeća bila je jedina župa u gradu, a tada su njezinom dismembracijom nastale još tri nove župe.  Godine 1978. osniva se župa Koprivnička Reka, posvećena Presvetom Trojstvu čija uprava je  povjerena, sada već pokojnom, vlč. Ivanu Kolaru, domaćem sinu.
Godine 1983. zavjetna kapela grada, kapela BD Marije u Močilama postaje nova župa, a vlč. Leonard Markač, dotadašnji kapelan, imenovan je njezinim upraviteljem. Franjevci, koji su u Koprivnicu došli oko 1290., postali su također te godine župa. Jubilarne 2000. godine osniva se župa posvećena Blaženom Alojziju Stepincu čija uprava je povjerena vlč. Krunoslavu Pačalat, a 2003. godine župa Starigrad, koja je povećana Blaženoj Majci Tereziji kojom upravlja vlč. Nenad Piskač, također dotadašnji kapelan u Sv. Nikoli. U jesen 2010. Godine osniva se nova župa u gradu, Sv. Leopolda Bogdana Mandića, a kapela u Vinogradskoj postaje župna crkva. Prvi župnik imenovan je vlč. Dominik Vukalović.
Danas župa prema statistici iz blagoslova kuća od prošle godine broji 1330 obitelji ili oko 5800 vjernika. Župa je nažalost svake godine u mortalitetu, više je umrlih nego krštenih kao i većina susjednih župa. Svake godine oko sedamdeset mladih pristupi sakramentu Svete Potvrde, isto toliko djece sakramentu Sv. Pričesti. Teritorijalno je župa  dismebracijama dosta smanjena i zauzima širi centar  grada.

ZUPNA CRKVA SV. NIKOLE BISKUPA KOPRIVNICA 2
ZUPNA CRKVA SV. NIKOLE BISKUPA KOPRIVNICA

Dobro došli  na WEB stranicu Župe svetog Nikole biskupa Koprivnica !
Župa svetog Nikole biskupa Koprivnica
WYSIWYG Web Builder
mastermario66