Sveti Nikola Biskup
Župni susreti Život župe
DUHOVNI CENTAR VETERNICA
 
BLAGDAN DUHOVA (PEDESETNICA), 8.06.2014.

Nedjelja Duhova jedna je od najstarijih kršćanskih svetkovina Crkve. Slavljena je vrlo rano, a o tome dodatno svjedoče dva spomena u Svetom Pismu: u Djelima apostolskim (Dj 20,16) i u Prvoj poslanici sv. Pavla Korinćanima (1Kor 16,8). Nadomješta židovski blagdan Pentekoste, koji se slavio 50 dana nakon Pashe i kojim se slavilo sklapanje Starog Saveza na brdu Sinaj.
Kršćani, katolici, pravoslavni i protestanti, slave Duhove pedeseti dan nakon Uskrsa (u brojanju se uključuju i Uskrs i dan Duhova). To znači da su i Duhovi pomična svetkovina koja se mijenja svake godine i ovisi o danu kada se slavi Uskrs. Ovom svetkovinom završava i uskrsno vrijeme.
Slavi se i kao blagdan "rođenja Crkve" budući da Djela Apostolska donose da su apostoli puni Duha Svetoga govorili tako da su ih mogli razumjeti ljudi svih naroda i jezika, a mnoštvo se "dalo krstiti te su primili Duha Svetoga".
Na nedjelju Duhova, kada je Duh Sveti sašao nad apostole, oni su dobili darove Duha Svetoga. Ti su im darovi pomogli ispuniti njihovu misiju, a to je propovijedati Evanđelje svim narodima. I nama ovi darovi, po sakramentu svete krizme, pomažu da živimo kršćanskim životom, da živimo u Kristu Krist u nama.
Naziv Duhovi u hrvatskom jeziku dolazi iz liturgije. On ne znači mnoštvo duhova, nego je ostatak starog naziva "Duhovi dani". Prije liturgijske reforme blagdan Duhova imao je svoju osminu. Nakon reforme, dani nakon Duhova pripadaju vremenu kroz godinu, a od osam dana, za svetkovanje Duhova ostala je samo nedjelja.


Dobro došli  na WEB stranicu Župe svetog Nikole biskupa Koprivnica !
Župa svetog Nikole biskupa Koprivnica
mastermario66
mastermario66
DUHOVSKO BDJENJE, 7.06.2014.

U subotu, 7. lipnja u crkvi sv. Nikole biskupa, održano je Duhovsko bdjenje. Molitveni program je započeo u 19 sati sa Misnim slavljem koje je predvodio župnik Tomislav Petrić. Nakon Mise je slijedio višesatni molitveno - meditativni program koji je animirala Biblijska skupina i čitači . Program je započeo izlaganjem Presvetog Oltarskog Sakramenta te zajedničkom molitvom Časoslova - Večernje Duhova  koju je predvodio trajni đakon Miljenko Flajs. Nakon toga je pred Presvetim slijedilo slušanje Riječi Božje, meditacije u tišini te slavljenje Boga pjesmom. Na bdjenju se, uz osobne nakane, molilo i za očuvanje  istinskih kršćanskih vrijednosti u obiteljima. Nakon blagoslova, sretni što smo u zajedništvu dočekali blagdan Duhova, razišli smo se svojim domovima.
WYSIWYG Web Builder